onsdag 29 augusti 2012

Island dag 2

På lördagen så gick vi runt i stan för att skaffa information om saker vi kunde hitta på. Vi lyckades inte boka något, vi hade planer på en valsafari men vädret var för dåligt.

Tyckte att mixen var lite konstig, sushin tycker jag inte riktigt passar in.


Första frukosten på caféet som låg mittemot hotellet. Vi åt pannkakor och drack chai-latte, det var otroligt gott. Chai-latten var inte gjord på söt sirap utan smakade riktigt osött och gott. Vi gick tillbaka dit ett par gånger till och var inte alls imponerade då, så från att ha varit bästa stället till att bli det sämsta gick på ett par dagar.

Vi fick byta hotellrum till rum nr2. Lite oroad blir man när får öronproppar på kudden och vi hade användning för dem.

Man såg många sådana här planteringar i en stor park. Jag tycker det är trevligt att de använder färger och mönster som finns i flaggan.

En ganska tråkig byggnad som vi funderade på vad det kunde vara. Det är en modern byggnad som inrymmer en snurrande restaurang och ett museum.

En gubbe på utställningen, utställningen handlade om Islands historia, intressant var det.

Små läskiga isländska tomtar. 13st elaka små tomtar finns det som börjar dyka upp 12dec och sen kommer det en om dagen. När alla försvunnit vid trettonhelgen så firas det ordentligt.

 En vikingabåt som staty, vad annars.


Det var riktigt blåsigt men det syns inte riktigt på fågeln. En annan fågel fick kämpa ordentligt med flygningen för att inte blåsa bort.


 Makens pizza inspirerad av vulkaner som det finns en och annan på Island.


Brandlarmet gick några gånger på hotellet och här är förklaringen. Lappen borde kanske inte suttit mitt i trappan utan i början och i slutet.

fredag 24 augusti 2012

Tagen på bargärning

Jag åkte i väg en timme för att handla mat, när jag kom hem tyckte jag det var konstigt att Hnokki inte kom ut i hallen och hälsade som han brukar. Först trodde jag han låg och sov någonstans, det brukar ju inte hindra honom annars men någon gång ska vara den första. Sen trodde jag han rymt för han kom inte när jag ropade och inte ett ljud gav han ifrån sig. 

Så här ser han ut när han blir tagen  på bärgärning och skäms. Han vet att han inte får vara på övervåningen och blir man hittad i trappan är det svårt att övertyga matte om att man inte alls varit busig.

Öronen bakåt, huvudet neråt, svansen inte rullad för att göra ögonen så stora det går och inte ett ljud gav han ifrån sig för han hoppades väl att jag inte skulle se honom. Jag började skratta åt honom när jag fick syn på honom, det gick inte att låta bli.

Vi hade ställt en flyttkartong som hinder för att han inte skulle kunna ta sig upp. Troligtvis har han klämt sig förbi på sidan och sen inte kunnat komma ner. Hade han kunnat ta sig ner igen så hade han gjort det och spelat oskyldig när jag kom hem, det är jag säker på. På den timmen jag var borta hann han även tugga i sig min fina stiftpenna. Jag vet inte om vi ska vara glada eller inte, att han äter upp pennor är billigare än att han sätter i sig våra skor eller sladdar, en busig hund är en frisk hund har jag hört. Men det är väldigt irriterande att inte få ha pennorna ifred.

onsdag 22 augusti 2012

Island dag1

Vår plan var att åka bil till Malmö parkera på långtidsparkeringen i svågertorp, ta tåget från svågertorp till Kastrup. Den planen gick om intet då tågen inte går från svågertorp längre men vi tog oss till hyllie och därifrån kunde vi ta ett tåg till Kastrup och sen flyg till Reykjavik. Island var fantastiskt och jag skulle vilja åka tillbaka dit någon gång i framtiden helst inom 2år, för jag är snål. Vi fick ett tillgodo kvitto som gäller i 2år och det vore ju synd att inte utnyttja det.


Första bilden som vi tog i Reykjavik, lite grått kanske.


Fiskmåsen är inte blyg för fem öre, behövde inte använda zoomen på kameran.


En kyrka som alla andra fotograferade så jag tänkte ju som så att den måste man ju ha en bild på. Den är faktiskt byggd i plåt, vilket jag tyckte var ett ovanligt materialval.
 

Utsikten från vårt vårt hotell inne i stan.


Vi bodde på ett lägenhetshotell inne i stan det var väldigt fint, vi fick bo i tre olika rum på grund av en vatten läcka.

Hotellrum nummer ett där vi sov första natten.


Det var ett stort rum med sex bäddar fördelade i två sovrum plus vardagsrummet.


En antimobbnings demonstration, deltagarna höll i gång hela natten. När klockan börjar närma sig 3 på morgonen och man fortfarande inte kunnat somna på grund av deras fest. Då är det väldigt svårt att sympatisera med dem, man får lust att gå ut och mobba dem lite istället. Men det gjorde man naturligtvis inte.


Någon troligtvis en tjej har tagit det här med stickning lite för långt. Min tanke när jag såg cykeln var, går det att cykla på den?


Fasad klotter förekommer på Island också  precis som överallt allt annars.


Skillnaden är väl att islänningarna kan lära sig att knyta en slips.



Vi kom fram till Reykjavik tidigt på dagen, att de ligger två timmar efter bidrog ju också. Vi bestämde oss för att spana in stan och göra en planering för veckan.


Himlen var oftast grå.



Jag tycker det är kul att se hur olika länder och städer bygger sin hus. På Island fanns många olika stilar.



Det lät om katterna tror de kommunicerade med varandra. Såg så ut, tyvärr vet jag inte om den ena katten försökte ragga upp den andre eller om den ena ville leka eller bråka.


En skivaffär hade denna skylten i fönstret.


Gammal gammal kyrka som jag inte vet vad den heter.  Hög är den och syns från väldigt långt håll, vilket är bra då det hjälper till med orienteringen om man skulle gå vilse.


Känns snubben igen?
Nehej inte det. Det är vikingen Leif Eriksson som är en stor del av Islands historia.


En stor fin orgel med många pipor.


Jag är glad att jag slipper rena piporna. 5275st måste ju vara så att när man gått varvet runt så får man börja om igen och hur kul är det i längden.

torsdag 16 augusti 2012

Vägarna förbi

Det är händer inte så ofta att folk tittar in för att de har vägarna förbi. Men det har hänt, en gång. En av alla mina kusiner kom och hälsade på med sin sambo. De var på bilsemester i Österrike och tänkte att det kunde vara kul att svänga förbi här och det var det ju. Vi hann med att vandra runt i stan, besöka Gruyeres osttillverkning, titta in i nestle och Caillers chokladshop och ha spelkväll hemma. Hunden fick följa med in och titta på osttillverkningen men inte på chokladtillverkningen därför kom vi bara till shopen. Vi skulle bara titta in och se vad som fanns samt att köpa något litet. Det gjorde vi också om man jämför med andra. Framför oss i kön stod vad som såg ut att vara en arabisk mamma med ett par barn i tio års åldern. De köpte choklad för ca 400chf det är närmare 3000kr och en massa choklad. Tre eller fyra varukorgar som var överfyllda med olika chokladkakor och kartonger. Det verkade inte riktigt klokt eller normalt att köpa så mycket choklad för att så billigt var det inte så vi började ju fundera lite. Maken berättade att araberna på hans jobb gör ungefär samma sak för att den choklad som finns i mellan östern är inte alls likadan eller god som den schweiziska.

I mitten på bilden syns sju hus på rad, i mittenhuset som är lite större än de andra där bor presidenten. Jag vet inte riktigt vem som bor i de andra husen men det är politiker antagligen några viktiga ministrar. Det är val varje år, så de byter president varje år för att presidenten inte kan bli omvald direkt. Jag tänker på att det är ett väldigt flyttande mellan husen.


onsdag 8 augusti 2012

Ny dator

Nu har vi skaffat en ny dator till mig. Jag säger vi för maken blev inblandad då han är mer kunnig på datorer än vad jag är, och för att det ska vara jämställt mellan oss så köper vi skor åt maken. Jag är mer kunnig om skor än vad han är, dessutom har jag mer tålamod och intresse av skor än vad maken har.

Det blir ingen redovisning av Islands resan riktigt än, jag vet nämligen inte var alla bilder som togs är någonstans. Att berätta utan bilder är ju inte lika skoj. Vi hade väldigt roligt på resan och Island är otroligt vackert, kan rekommendera ett besök där. Vi träffade en familj som var på väg till New York och stannat till fyra dagar på Island. Jag ska komma ihåg det så jag kan göra samma sak den dagen jag åker till New York, för dit ska jag förr eller senare med eller utan make.