tisdag 26 juni 2012

Datum

Vi flyger till Sverige 14juli är i Sverige fram till 20juli då vi flyger till Island. Vi kommer vara på Island en vecka så 27juli landar vi på Kastrup i Köpenhamn. Det är så långt vi vet nu, det vi ska ta reda på är om vi kan flyga från Kastrup och hem eller om vi måste flyga via Sverige hem.Vi ska även bestämma och planera för vad vi ska göra på Island mer än att rida häst.



måndag 25 juni 2012

Utflykt

Bilen bestämde sig en dag för att inte starta, batteriet var urladdat. Det tog maken två veckor att fixa, nu har han invändningar mot den tidsaspekten. Han jobbade inte konstant med bilen utan mekade lite då och då efter jobbet, men det tog ändå två veckor innan bilen blev körklar. Varför mekade inte jag med bilen kan man ju fråga sig. Svaret är enkelt jag tackade helt enkelt nej till att försöka ge mig på bilen.
När bilen behagade att starta så tog vi oss en utflykt till en by som jag glömt namnet på men de hade ett schloss så klart som alla byar har i det här landet.
På grund av hunden fick vi inte gå in och titta men utsidan var fin likaså slottsgården.
Det var varmt i luften men inte tillräckligt för att man skulle våga sig på att bada i floden, Aare naturligtvis. Jag börjar misstänka att det inte finns några andra floder.
När v gick längs floden så smög sig en känsla av Venedig på en.
Lilla vägen längsmed floden.
Vi hittade en öppen restaurang där vi kunde äta glass i värmen och Hnokki kunde börja sin karriär som ofredare. Bords dekorationerna var lite udda och jag har inte sett det någon annanstans vad jag kan minnas. Hnokki har gått ifrån att skälla på servitörerna till att attack-slicka dem på fötter och ben, all hud i lagom höjd som är bar. Han smög sig fram och slickade på en okänd kvinnas ben vid ett övergångsställe, man skäms lite för sin hund då.
En lite mindre gata i byn som är en helt vanlig gata en söndags eftermiddag.
Jag gillade det blåa huset med den blåa bilen utanför även om färgmatchningen kanske gick lite långt.
En kompis påpekade att det verkar så grönt här i Schweiz. Det är det men vi har inte lika mycket gränska som husen uppe på kullen. Ja det är kulle i det här landet i Sverige hade det nog räknats som fjäll eller berg.

På vägen hem köpte vi jordgubbar av en bonde på vägen 4Frassar för 500g och vi undrade om vi blivit lurade eller inte. Chansen att bli lurad här i Berns kanton är ganska liten så då hade vi köpt en lott. Vi fick jordgubbarna till ett väldigt bra pris då mataffärerna ska ha minst en Frasse mer.
Jag kan inte rå för att jag är ekonom som gillar ordning och reda samt att se samband och dra slutsatser.


söndag 24 juni 2012

Billigt

Det sägs att Schweiz är ett av de dyrare länderna i världen, vilket är både sant och falskt beroende på hur man räknar.
Jag har jämfört priser på olika saker i Sverige och Schweiz då man dvs jag vill betala det lägsta priset för varan eller tjänsten. Vi ska till Sverige några dagar i juli innan vi åker på bröllopsresan, så då kan man passa på att handla och fixa saker i Sverige som är billigare. Jag behöver byta dator så jag har kollat lite på vad blir kostnaden att köpa den här och vad blir kostnaden om jag köper den tax-free i Sverige. Personer som är bosatta utanför EU får handla tax-free i Sverige, aja man får skatterabatt istället för 25% betalar man ca 16%.
Svaret datorn blir billigare i Schweiz än i Sverige med skatterabatten inräknad. Skulle datorn vara helt skattefri i Sverige så blir kostnaden samma som i Schweiz där jag måste betala skatt.
Skönhetsbehandlingar är väldigt mycket billigare här än i Sverige har jag upptäckt. Jag får betala ca 25% mer i Sverige än här. Det blev jag överraskad över och tjänster kan man inte få någon skatterabatt på.
Bensinen är billigare här än i Sverige.
Maten kostar ungefär lika mycket i båda länderna.
Vår hunds inköpspris var billigare här än i Sverige. 

Slutsatsen blir att det är billigare att bo i Schweiz. Ska man räkna procentuellt av nettolönen så är allt sjukt dyrt i Sverige mot vad det är här. Samt att ska man tanka bilen, handla mat, köpa elektronik eller skämma bort sig med massage, manikyr, pedikyr, ansiktsbehandlingar, ny frisyr mm så är det i Schweiz man ska göra det. Elektronik borde man kunna tjäna på om man som svensk köper i Schweiz skattefritt och importerar.

lördag 23 juni 2012

Midsommar

Midsommar firas inte här vilket är lite trist. Inte har vi någon grill, sill eller nubbe att fira med själva. Så för oss var det en helt vanlig fredag. Vovven och jag brukar gå ganska mycket i skogen för att temperaturen och luften är bättre där än på balkongen. När vi kom fram till en av de största grillplatserna i skogen blev jag fundersam. 
Det brukar inte ligga en hög med lastpallar och skräpa, det brukar heller inte sitta en massa vita lappar runt omkring på grillplatsen. Min tanke var att det skulle anordnas något som kunde liknas vid valborg, sätta eld på lastpallarna och att vi som bor i området är välkomna dit på grillning eller något åt det hållet.
Så fel jag hade.

Någon var ute i god tid för att reservera grillplatsen till en födelsedagsfest. Det var väldigt oväntat då jag är ovan vid att man reserverar grillplatser i skogen. Men jag kan förstå dem då det är en populär stor härlig grillplats.

fredag 15 juni 2012

Fotbolls-EM

                                                                       Plus
                                                                       Är lika med
Därför hejjar vi på Danmark i fotbolls-em och inte Sverige. Det har inte alls att göra med att Sverige spelat så pinsamt dåligt att vi skäms och tänker dra nytta av att folk har svårt att skilja på Sverige och Danmark.

torsdag 14 juni 2012

Bröllopsresan

När maken kom hem från sin vistelse i Sverige så diskuterade vi vår bröllopsresa som vi inte åkt på än. Han kom med några argument om varför vi inte ska åka till söderhavet. Medan han lägger fram sina argument så ritar jag upp indifferenskurvor i huvudet och kommer fram till att det finns bättre resmål teoretiskt än söderhavet. Klockan var ett på morgonen så jag var trött och hade haft varmt och soligt väder så länge jag kunde minnas. Så när jag gick med på att skippa söderhavet berodde det på att en av indifferenskurvorna hade vädret på en axel och jag tänkte att jag fått så mycket sol att det kan vara skönt med normalt väder och inte vara garanterad 30grader och sol. Mina skor har inte varit torra på en vecka och jag börjar ångra mig så smått. Lita inte på indifferenskurvor som man ritat upp lite snabbt i huvudet mitt i natten.

 Valde bort det här landet, ser underbart varmt och torrt ut.

För det här landet som inte alls ser lika varmt och torrt ut. Men jag ska iaf införskaffa ett par gummistövlar och regnställ just in case.

Vi vet inte än om vi kan åka för det beror på om maken får semestern beviljad och just nu vet vi inget om det.

tisdag 12 juni 2012

Regn

Det känns som det regnat oavbrutet sen maken kom hem från Sverige. Det känns konstigare att komma hem med torra strumpor från skogspromenaderna än att ha alla kläder blöta inkl underkläder.
Jag har börjat drömma om gummistövel-shopping. Jag hoppas det slutar snart eller att James Bond tänker dyka upp här hemma och underhålla mig under dagarna.


onsdag 6 juni 2012

Regn

Det regnar ganska mycket här nu, troligtvis för att jag inte planterat något på balkongen. Kom fram till att det blev för jobbigt att vattna då det är 30 grader varmt och sol. Lite lurad känner jag mig.

Vi som inte behöver gå till jobbet har varit inne och tittat på film. Många filmer är tyvärr väldigt förutsägbara och har jag inte klurat ut inom 15min hur den kommer sluta med eller utan Hnokkis hjälp får man klassa det som en bättre film. Vi har betat igenom alla Batman filmer och funderar på om vi har tid med alla Bond-filmer, de är ju många fler. Men dem ger oss förhoppningsvis inte lika många frågor att fundera på. Batman träffar en tjej per film som han blir tillsammans med och som får veta att Bruce Wayne är Batman. I filmen efter vet fortfarande ingen vem Batman är och tjejen är mystiskt borta. Allt ska vara så hemligt med Batman och ingen ska veta vem är som  med alla andra superhjältar. Batman har en garderob med tio uniformer, var kommer dem ifrån? Har han gått till skräddaren och bett om tio likadana gummidräkter med en speciell logga på, hur har han i så fall fått skräddaren att hålla tyst? Sen är det ju hans vapenarsenal som också har hans logga överallt, var kommer alla vapnen ifrån egentligen? Även om man är en beige liten gubbe så tror jag att bilhandlaren kommer komma ihåg en om man frågar efter en svart bil som kan köra upp för husväggar.
Jag kom iaf på varför alla hus i Gotham City är omkring 30vån höga det är för att Batman ska ha en chans att överleva alla fall, han blir knuffad ner för hustak med jämna mellanrum och ju längre fall höjd desto mer tid får han att plocka fram en lina som ska rädda hans liv på ett eller annat sätt.
Det är något vi borde räknat på i fysiken, om man knuffar ner Batman från ett hustak han faller handlöst till tionde våningen då han fått fram sin lina och kastat runt något så fallet plötsligt bromsas upp. Vilka krafter och åverkan blir det egentligen på kroppen?
Man kanske inte ska tänka så mycket när man ser på film, helt enkelt.

söndag 3 juni 2012

Återvinning

Igår vad det skönhetsdag med tjejerna, vi träffades och gick till en salong för att bli vaxade och få manikyr. Väldigt trevligt, kan rekommenderas.
En tjej berättade att det finns ett företag här i Schweiz som gör diamanter av kremerade människor. Anledningen är att man får bara ligga på kyrkogården i 20år sen får släkten tillbaka askan, p.g.a. platsbrist. En kyrkogård i USA som är populär, där har de löst det som så att efter en tid så flyttas personen från graven till ett annat allmänt ställe och så får en ny person graven.
Jag tycker nog det är en bättre idé att göra diamanter av släktingarna, även om det skulle kännas lite konstigt att ha smycken gjorda av gamla släktingar. Men om man bortser från känslorna så är det ju faktiskt smart och mer miljövänligt då man inte gräver ner något i marken på obestämd tid. Jag blev lite mer nyfiken på vad det kostar och hur det går till. Ganska stora diamanter på 1carat och klass 1 som det handlar om.
Helt plötsligt är det inte så konstigt att maken inte berättat när han kommer komma hem igen.