onsdag 21 december 2011

Julbaket

Julbaket gick riktigt bra förutom att Schweiziska pepparkakor inte alls smakar som svenska så det var en besvikelse. Medan vi var inomhus och bakade så snöade det så fint ute, julkorts snöande.
Det fortsatte att julkortssnöa även på måndagen, jag tänkte att det är ju mysigt så jag tar en promenad bort till gymmet. Tyvärr sträckte sig inte tanken längre än så, så jag snörade på mig mina reebok easytone skor som jag vet blir snorhala när det är blött ute och tog den vanliga vägen nerför trapporna. Första och andra trappan gick bra, i tredje trappan känner jag hur benen flyger upp i luften och jag ramlar, halkade tre trappsteg ner. Kändes precis som det ser ut i serier, benen upp i luften och rumpan som bumpar i trappstegen, gjorde betydligt mycket ondare än vad det ser ut att göra i serier.
Jag vände inte hem utan gick till gymmet. Igår när jag gick dit så tog jag en omväg för att undvika så många trappor som möjligt.

söndag 18 december 2011

Julmarknad

Det var inte mycket snö inne i stan direkt så det var tur att vi lämnade skridskorna hemma, och marknaden såg mysigare ut om morgnarna när jag var på väg i skolan, för då var det lite mörkt och inte så mycket folk ute på gatan.
Google har gjort om bildhanteringen till det sämre enligt mig och innan jag klurat ut hur jag ska få det att fungera på ett smidigt sätt, så blir det som det blir med text och bild.
På marknaden fanns det ett stånd som så klart sålde speciella Schweiziska eller om det är Bernesiskakakor, de hade satt upp affischens som en liten rolig grej. Vi spanande efter tjejen men hittade henne inte. Sen drack vi Glühwy som det naturligtvis såldes på marknaden, sen var maken så trött på julmarknad att vi åkte hem.

lördag 17 december 2011

We got snow

Vi vaknade upp till det här.




Det är väldigt passande med snö då vi ska baka pepparkakor och lussebullar, koka glühwy för att jag inte lyckats få tag på alla kryddor som behövs till glögg och så ska vi på weinachtsmarkt inne i stan.
Undrar om det är idé att släpa med sig skridskorna, det brukar finnas en skridskorink vid das bundeshaus vintertid som man får utnyttja gratis.
Jag hoppas det finns snö i Sverige när vi ska fira jul för jag vill åka skidor.

onsdag 14 december 2011

Gymkort del 1

Tyska kursen är avslutad och många av mina vänner har åkt hem till respektive land för jul&nyår. Ganska mycket vin och picknickar blev det innan de åkte, de åkte inte tillsammans men prickade in och åkte på ungefär samma dagar.
Så jag har väldigt mycket tid och tänkte ta mig i kragen och fixa det där gymkortet som jag tänkt på i ett år. Sagt och gjort jag tog mig dit igår och trodde det bara var att säga att jag ville ha ett årskort och betala så skulle allt vara frid och fröjd. Men så enkelt var det inte, först ville jag fråga lite om företaget maken jobbar på har rabatt hos gymmet. En kollega till maken hade nämnt något om det nämligen. Det var tydligen bara maken som hade rätt till den rabatten, jag fick lite broschyrer och 1-1.5h med personlig tränare lite senare idag. Efter den träningen kan jag få köpa gymkort.
Jag berättade det här för maken och då blev han så avis, han vill också ha långt jullov och få en gratis timme med personlig tränare. Men han får nöja sig med fondue på jobbet, av för mig okänd anledning ska de bli bjudna på det idag. Ska jag gissa så är det inte ostfondue utan den speciella köttfonduen man äter på julafton.

lördag 3 december 2011

ny telefon

Jag har fått en ny telefon, en smartfån. Naturligtvis är det en Ericsson har alltid gillat deras telefoner och att stötta svensk industri är också bra. Försöker klura ut alla funktioner och möjligheter jag har med telefonen. Bloggande verkar fungera i alla fall utan bilder. Än så länge är jag nöjd och allt är begripligt men jag undrar vilka appar jag borde skaffa mig. Har ni några förslag?

torsdag 1 december 2011

Zibelemärit 2011

Det var lökfestival i måndags, och varför de firar löken det vet jag inte. Men jag kan slå vad om att det finns en historia om det som går tillbaka i tiden till tidpunkten då Schweiz bildades. Den tidpunkten och historien om Schweiz bildades klämmer de ju in överallt. Ska ta reda på varför de firar zibelemärit och berätta senare. Tills dess får ni njuta av ett par bilder som jag tog innan kamerabatteriet dog.




Jag var inte men maken på marknaden utan med ett par klasskompisar mitt på dagen. Det var packat med folk vi kunde inte gå som vi ville utan fick följa strömmen. Det var trevligt och jag fick lära mig att vi dricker inte glühwein utan glühwy här i Bern. Fick även veta att de flesta människorna som vi såg inte var från Bern utan från franskadelen, de i franskadelen hade ledig dag vilket vi inte hade. Många berneser besökte marknaden kl5 på morgonen då den startade, det är tydligen höjdpunkten enligt min klasskompis schweiziska make.

Så här står det om Zibelemärit i vår guidebok (lonley planet)
Market traders take over Bern on the fourth monday in November during the legendary Zibelemärit(onion market), a riot of 600-odd market stalls selling delicately woven onion plates, wreathes, ropes, pies, sculptures and so on alongside other tasty regional produce. Folklore the market dates to the great fire of 1405 when the farmers from the canton of Fribourg helped the Bernese recover and were allowed to sel their produce in Bern as a reward. In reality the market probably began as a part of Martinmas, the medievel festival celebrating winter's start. Whatever the tale, the onion market is a fabulous excuse for pure, often crazy revelry as street performers surge forth in the carnival atmosphere and people walk around throwing confetti and hitting each other on the head with -bizzarely- squeeky plastic hammers.

Det där med konfettin stämmer bra det kastades mycket konfetti att jag morgonen efter på väg till skolan såg jag folk dammsuga gatan och sopa. De brukar annars bara moppa gatan ren, spelar ingen roll hur mycket de stökar ner, för rent blir det sen det är de noga med. Det är iaf så jag upplever det.