söndag 27 november 2011

Advent

 Man kan tro att någon har klottrat ner hela Bundeshaus med graffiti men så är det inte. Det är en ljusshow som de har varje år som var väldigt intressant. Handlade om Schweiz historia, som så mycket annat här nere att vi snart har mer koll på schweiziska historian än den svenska.



Hela bildsplet kan man se på http://www.youtube.com/watch?v=0krLUvYeNv4&feature=related

Granen klädde vi också, eller vi och vi jag hängde dit ett hjärta och rosetten i toppen resten fixade maken.



I lördags bakade vi lussekatter för att kunna ha mysig adventsfrukost. Jag har försökt att hitta en vanlig adventsljusstake som är snyggare än den i vit plåt som Ikea säljer, men det verkar inte finnas. Det jag hittade var ett block ljus som syns på bilden samt värmeljus som var numrerade från 1-24. Vi kommer nog behöva elda ljuset ända fram till jul för att hinna med då det brinner så långsamt. Värmeljusen nobbade jag för att vi åker till Sverige den 23dec och skulle då inte hinna tända det 24 ljuset. Dessutom skulle vi bara glömma bort att tända ett om dagen.

onsdag 23 november 2011

Picknick

Trodde inte att jag skulle ha picknick utomhus utan jacka i slutet av november, men så blev det. Vi har väldigt varmt och soligt för årstiden, så jag och ett par klasskompisar bestämde oss för att ha picknick uppe i Rosengarten. Så soligt och varmt och skönt det var, ibland när jag gör sådana härliga saker som picknick ute i solen eller äventyr uppe på Europas topp så skänker jag maken en tanke. Han är som alla andra arbetare instängd på kontoret 8-17 varje vardag och kan inte smita iväg för att picknicka i solen eller kasta snöboll på Jungfrau.

tisdag 15 november 2011

Jungfrau

Förra veckan hörde en kompis av sig och frågade om jag hade planer för torsdagen, vilket jag inte hade mer än skolan. Hon berättade att NBC hört av sig till en kompis, tydligen skulle NBC spela in ett program på Jungrfrau och ville ha statister. För besväret skulle vi få lunch, tågresan och en vin-apero. Vi åkte tidigt på morgonen och kom hem sent på kvällen, det var en härlig resa.
Jag kollade väderleksrapporten som sa -5grader och strålande sol, så jag klädde mig efter det. Vanliga skor, min höstjacka och jeans. En av mina kompisar hade på sig strumpbyxor i ull, långkalsonger, jeans, vinterkängor, linne, t-shirt, långärmad tunntröja, kofta och dunjacka. Jag blev så full i skratt när hon berättade det men hon är uppvuxen i Los Angeles och hennes make hade tjatat om att hon skulle klä sig varmt. Men hon hade på sig alldeles för mycket kläder för hon frös och fick låna en filt att vira om sig, trots att vädret var riktigt varmt och underbart.
Självklart hade hon halsduk, mössa och vantar. Det finns vissa kulturella skillnader mellan oss svenskar och amerikaner.

 På väg uppför här byter vi till det sista tåget som ska ta oss sista biten uppåt.

 Det sägs att Toblerone fått sin form av Matterhorn, men jag tror det är den här toppen istället.
 En skidbacke, vi åkte förbi många skidbackar och lite sugen blev man allt.
Till den här byn kan man bara ta sig med tåg, jag får en känsla av att det inte är så många som flyttar dit eller därifrån.

 Mitt hörn av matbuffén, jag gick till osten, äggen, baconen och korvarna medan de andra gick till nudelhörnan och sen kastade lystna blickar på min tallrik. De åt mycket och var mycket hungrigare och tröttare än jag som inte äter lika mycket kolhydrater, liten rolig erfarenhet för mig iaf.
 Utsikt från Sphinxen.







 Den här modellen av fåglar fanns det många av, riktigt otrevliga tycker jag som inte är förtjust i fåglar. Speciellt inte när de flyger så nära att man känner deras klor i håret när de susar förbi.
Man kan se hur solen lyse och värmer oss. Som sagt underbart väder.

 Showen som vi var med i heter Today show och inslaget hette Where in the world are Matt Lauer? Matt Lauer är gubben på bilden han är tydligen väldigt känd i USA och today show är tydligen en show som "alla" ser.




 Jag funderade på vad huset kunde vara för något och hur de har byggt det.
 Huset ligger högt där uppe på branten.
 Nybyggd Igloo.
 Igloo med en eskimå och sälar som man kan beundra i Ispalatset. De hade väldigt mycket fina is-skulpturer i ispalatset men det var svårt att fota på grund av ljuset.
Bilderna hamnade inte den ordning jag ville. Här sitter i alla fall Matt Lauer och Bear Grylls i Igloon och pratar. Bear Grylls är en känd äventyrare, han är känd bland amerikanerna, jag hade ingen aning om vem han var innan vi träffade honom och tog en pratstund.

fredag 11 november 2011

Lunch

Lunchade med tjejerna idag, vilket alltid är kul. Visade sig att jag och en av de andra tjejerna ska läsa tyska tillsammans, det ska bli väldigt roligt så nu ser jag fram emot kursen lite extra. Dessutom är det väldigt roligt att vårt lilla tjej-gäng växer, ju mer kompisar vi får här nere desto roligare kommer vi ha det. Maken får ju i och för sig inte vara med i tjej-gänget.

torsdag 10 november 2011

Lång dag

Det har varit en lång men rolig dag. Gick upp kl 5, första tåget gick kl 7, fick åka sex olika tåg för att komma upp på Jungfraujoch det blir tolv olika tåg på en dag.
Alla tågen var i tid, vad är oddsen för det?
Jag kom hem strax innan kl 21 så jag ska skriva mer en annan dag om äventyret, men en liten ledtråd kan jag ge.
http://today.msnbc.msn.com/id/26184891/vp/45238326#45237977
Kolla på klippet som heter, take a treacherous trek above the clouds, det klippet är bäst om jag får säga det själv.

onsdag 9 november 2011

Äventyr

Jag ska roa mig i morgon medan maken är på jobbet. En kompis frågade om jag ville följa med på en betald resa till Jungfraujoch och det ville jag. Med Schweiziska mått är Jungfraujoch en kulle med med svenska mått är det nog ett berg, Europas högst belägna tågstation ligger uppe på Jungrfraujoch, det är ungefär så mycket jag vet och att det är kallare där uppe än här nere. Sen skulle vi bli bjudna på vin-apero och lunch uppe på toppen samt tågbiljetterna.
Jag var tvungen att ringa en kvinna och anmäla intresse, kvinnan är amerikan skulle gissa på Kalifornien. Hon påpekade flera gånger att jag ska klä mig varmt för det är tydligen väldigt kallt däruppe och snö så solglasögon var livsviktiga. Nu vet jag att solglasögon är bra att använda speciellt när det är soligt och mycket snö, jag vet också att -5grader och sol inte är väldigt super kallt utan lite lagom mysigt. Men jag ska nog leta upp  min vinterjacka iallafall kan vara bra att ha.
Sen frågade hon hur jag stavar mitt namn, jag tog ju för givet att det var efternamnet. Det var det inte, hon ville bara ha mitt förnamn, första gången jag varit tvungen att stava Emma.
Blir nog skoj det här.

måndag 7 november 2011

Söndagspromenad

Vi tog en skogspromenad igår och ska man beskriva promenaden med en färg så blir det gult.



 Första gången jag såg gula barrträd och hörde hjorten skälla.
 Det är sällan man ser gula blommande maskrosor i november.
Även hästar ute på grönbete i november är en ovanlig syn.


fredag 4 november 2011

Nu är det nära

Maken har fixat med jobbet så nu kan vi fira jul i Sverige för den sakens skull, han har även kommit ihåg att ta ledigt från jobbet. Jag har hittat biljetter i prisklassen lagom, men tyvärr så strular betalningen. Lite snopet om det fallerar på en sådan grej.