torsdag 29 september 2011

Schweizerost


 Vi har haft besök av svägerskan och hennes sambo. Många mil i samma bil blev det då vi åkte runt ganska mycket för att kolla lite i andra städer. Thun, Heimberg, Fribourg, Bern, Emmentaler, Cully och Gruyères var städerna som vi besökt, Heimberg räknas som en stad men det kan man inte tro. Hade jag med min kameran överallt? Nej, det hade jag ju såklart inte därför publicerar jag lite bilder nu och lite mer text om de städer som saknas vid ett annat tillfälle.



 Vi tog bilen och svängde upp till Emmentaler för att spana in osttillverkningen. Lite fundersam blev jag då vi närmade oss och det fanns parkeringsvakter som vinkade åt oss, min tanke var att rundturen kanske börjar snart. Det första som möter oss är en stor välkommen skylt och kor.
Massor av kor och det visar sig att det är ko-utställning. Enligt maken så är traditionen som sådan att på väg hem från sommarbetet på en alptopp, stannar man till med sina kossor på en utställning innan man går hem.


 Tror det fanns fler kor än skällor, många var det iaf.
 Naturligtvis fanns det ett marknadsstånd så man kunde köpa färska grönsaker och färgglada lökflätor direkt från en bonde.

 Här ligger ostarna för att torka till, beroende på smakstyrka ligger de här mellan 3-12månader tror jag.
 Man nämner ostarna med det ortsnamnet där osten kommer ifrån, förvirrande och charmigt.
 Jag köpte hem en BernerKäse men vet inte riktigt vilken.
Är säker på att alla tre smakar lite olika, då de har lagrats olika och har olika fetthalt.

Här är kossorna på väg hem efter utställningen.

Dagen efter tog vi bilen till Cully för att titta på vingårdar i Vauds kanton. Vinodlingarna i Vaud finns med på UNESCOs världsarvslista oklart varför. Vi tog det lilla gula tåget och åkte upp till vinodlingarna, mycket natur fick vi se på vägen.

Tåget stannade till vid en vingård, jag trodde vi skulle få smaka något av vinerna eller iaf få höra någon berätta om dem. Så var det inte utan vi fick gå runt lite själva och smaka på druvorna, hittade ett skåp med de viner som den gården producerar.

Väldigt söt udda fågel som plaskar omkring i Genèvesjön. Jag och maken kunde inte klura ut vad han heter, vilket irriterade mig.

onsdag 14 september 2011

Räven

Räven är väldigt lik den röda pandan.

Den röda pandan är tillhör panda-familjen.
Pandan är en stor björn och en annan stor björn är.....
Grizzlybjörnen. Så det jag såg i skogen var ingen räv utan en stor 600kg grizzlybjörn och min rädsla och instinkt att gå hem helt naturlig.

tisdag 13 september 2011

Resor

Just nu för vi en del diskussioner om när, var, hur vi ska resa till olika ställen. Maken åker till Sverige för jakten och stannar i Sverige i ca 2v, det lutar åt att jag följer med men reser olika datum. Sen har vi äntligen bestämt var vi ska åka på bröllopsresa, men inte när antingen nu i höst eller i vår. Jul och nyår diskuteras också, det blir ganska många resor på kort tid och maken har inte hur mycket ledigt som helst, så kan det bli så att vi inte firar jul i Sverige. Vi har inte bestämt något när det gäller jul och nyår men så fort vi bestämt oss så berättar vi det.

måndag 12 september 2011

Undanflykter

När man tvättat, städat och försökt göra rent ugnen trots att man saknar rätt grejer så vet man att skolan börjat. Skolan är lite långrandig för tillfället så då lockar hushållsarbetet lite extra, inte tillräckligt för att jag ska orka laga mat också. Har även googlat runt på nöjesparken vi ska besöka på söndag för att kolla vad jag vill åka och se. Fanns en hel del som verkar kul, fast det som verkade roligast hade en övre åldersgräns på 6år tyvärr.

torsdag 8 september 2011

Maken kom, hem hel och hållen igår med en present till mig. Han vet att det bästa apelsin teet från Pickwick finns i Holland, det är faktiskt skillnad mellan den danska versionen och den holländska. Jag kan även känna skillnad på vatten kranvatten från olika städer och länder samt olika märken på mineralvatten.

tisdag 6 september 2011

Mat

Maken ringde och sa att han inte alls kommer hem som det var planerat i morgon, på grund av att oförutsedda saker hände. Müller har slutat sälja yes/fairy diskmedel så jag kände att jag behövde lite uppmuntran och handlade sushi på vägen hem. När maken är bortrest passar jag på att äta sushi, vitlök och andra saker som maken inte tycker om. Så ni kan ju gissa hur jag kommer lukta v41 när maken är i Sverige för jakten en vecka. Jag fick även ett glas Riesling vin till sushin, maken dricker helst inte vitt vin heller.

Ensam hemma

Maken lämnade mig igår ensam hemma, helt ensam är jag inte för skolan har börjat så jag har debet och kredit att umgås med om dagarna. Om nätterna är det värre då jag inte kan sova utan maken, men som tur är ska jag in till stan och göra en ansiktsbehandling och äta lunch. Hade känts värre om jag vore tvungen att tänka eller göra något aktivt nu när jag är så trött, jag behöver betydligt mer än 4tim sömn.

söndag 4 september 2011

Rosa bandet promenaden

Det var mysigt att ta bilen till Zürich, möta upp några kompisar och ta oss runt rosa bandets 4km i Zürich. Jag var så pigg och full av energi att jag sprang så mycket jag kunde runt, maken kom tvåa av oss sex. Jag anser att vi hade tur med vädret för det lagom varmt och lagom mycket regn, det hade de andra lite andra åsikter om. På hemvägen regnade det så pass mycket att vi blev nästintill ståendes en stund på motorvägen. Men vi hade tur för trafiken flöt på som den skulle och vi försökte gissa Kantoner. På registreringsskylten står det två bokstäver, vi har BE betyder Bern för vi bor i Berns kanton, vi har kläm på många kantoner men knappast alla 26st.

Zürich

Nu ska vi snart provköra bilen ända till Zürich för att stödja Rosa bandet med en 4km promenad i staden. Ska bli kul att få se staden till fots även om 4km kanske är lite kort och vi inte kommer se så mycket stad. Men vi har tid efter promenaden att gå runt som vi vill, för bilen åker hem när vi vill.
Skulle Blå bandet eller mustasch-kampen ordna något liknande så skulle vi delta i det med, om maken skulle vilja.

Zürich

Snart ska vi provköra bilen ända till Zürich för att promenera 4km till förmån för Rosabandet. Ska bli kul att få se Zürich lite mer ordentligt samt att stödja Rosa bandet så klart.
Ja, skulle Blå bandet eller mustach-kampen ha en liknande grej så skulle vi åka på det med, om maken skulle vilja.

lördag 3 september 2011

Promenad

Igår kväll innan maten tänkte vi gå till skogs. Maken ville träna och springa en slinga och jag gick med mina stavar, så vi hade sällskap till klätterställningen i skogen tanken var att vi skulle ses där när vi var klara. Jag gick min korta slinga och kom tillbaks till klätterställningen satte mig och väntade, och väntade och väntade. När det gått en halvtimme och räven kom lite närmare än vad jag är bekväm med så gick jag hem. Men innan jag gick hem så skrev jag i sågspånen under klätterställningen att jag gått hem och skrivit under med mina initialer, det tänkte jag inte ens på.
Efter 5-10min så kommer maken också hem, frågade om han sprungit ett väldigt långt varv i skogen och om han fick mitt meddelande.Han hade läst mitt meddelande och undrade varför jag skrev under med mina initialer, chansen att fler svenskar stämt träff just där är ju inte så stor.
Han hade sprungit och letat efter mig för han trodde jag gått vilse när jag tog så långtid på mig. VI har olika mått på hur lång respektive kort en slinga är. Han hittade mig ju också tillslut. Vi hade gått om varandra lite och hade inte räven kommit så hade jag snällt suttit och väntat på honom som vi bestämt. Han hittar mig alltid när vi delar på oss i skogen, shoppingcentrum, städer, badhus, badplatser mm. En gång fick jag gå och leta efter honom i ett shoppingcentra och jag hittade honom som publik vid ett Kaffemästerskap. Det var förvånande då han inte riktigt gillar kaffe.

fredag 2 september 2011

2 september

Ikväll får vi fin hemlagad tre-rätters middag, med ett finare vin än dem vi brukar dricka. Ska man ha tre-rätters kan man ju inte dricka ett 2chf vin till utan ett 20chf vin.
Jag tog bilen och handlade fint kött till kvällen också, hoppas allt blir gott och passar bra ihop med vinet.
Avocado med räkor till förrätt.
Entrecôte med svampsås till huvudrätt och antingen pannkakor, melon eller glass till efterrätt.

Hemresan

Jag blev lite orolig när jag inte lyckades plugga in gps:en och batterierna dog just när jag kom hem till min kompis. Att köra från Heimburg via Thun hem till Bern i mörker med många vägarbeten längs sträckan gick faktiskt väldigt bra. Körde inte fel någonstans vilket jag trodde jag skulle göra då jag inte visste vilken avfart i Bern jag skulle ta.

Bilen jag körde runt i är en automatväxlad mercedes A160 från -98. Så om någon vet hur man pillar bort pluppen och kan använda cigarett uttaget till gps:en så hojta gärna till. VI ska nämligen åka till Zürich i helgen och om två veckor ska vi åka till Europark i Tyskland.


torsdag 1 september 2011

Ladies night

Varje torsdag möts vi några tjejer för att dricka drinkar och skvallra. Jag är inte med varje torsdag men så ofta jag kan. Ikväll ska vi vara hemma hos en tjej och jag ska ta bilen dit. Undrar hur det kommer gå och jag undrar var gps:en är någonstans. Ska nämligen till ett samhälle som heter Heimburg och ligger ca 4mil härifrån. Kul ska det bli för mig, inte för maken som kommer komma hem till en tom lägenhet utan mat.
Imorgon ska han iaf få riktigt god mat för att det är andra september eller ninetwo som hade hetat i USA.