onsdag 31 augusti 2011

Förvirrad fågel

Hela dagen har jag hört konstiga skrapljud som jag trott kommer från trapphuset och orsakat av grannens katter. Jag kunde inte ha mer fel, vi har en fågel i kaminen. Han måste flugit in där i morse och försökt ta sig ut igen genom skorstenen men misslyckats.Han har lyckats med att skvätta svart fin puder aska omkring sig och kaminen. Så lite har han hunnit med idag fast han suttit i ett rör hela dagen.
Nu äntligen lyckades han hitta ut genom alla öppna dörrar och fönster, korkade fågel.

Spindlar

Vi hade värmebölja och en dag hittar jag en liten liten spindel och har ihjäl. På kvällen började det regna, åska och blixtra. Det var då vi tog fram kikaren och konstaterade att det är otroligt tråkigt och händelselöst att kolla på grannarna.
En dag senare så ser jag en större spindel och har ihjäl, jag berättad inget om det för maken. Det blev ett fruktansvärt oväder med åska, blixtar, hällregn och hagel ungefär vid den tiden som maken skulle cykla hem från träningen. Han var inte torr och lycklig när han kom hem. Men som tur var kunde jag muntra upp honom med en kopp te och hans favorit choklad.
Jag ser ett klart samband mellan spindel-dödning och oväder precis som skrönan säger. Det är så lockande att ha ihjäl den stora spindelmamman vi har på balkongen, kroppen är stor som en stor geting ungefär och sen ben på det. Hon äter faktiskt getingar och det var länge sen jag såg till några myggor nu. Hon gör väldigt bra nytta och jag är glad att ha henne boendes på balkongen men jag är också nyfiken på vilket stort oväder det skulle bli om jag hade ihjäl henne.

tisdag 30 augusti 2011

Zoooooo

Tog en promenad till tierpakren, den är trivsam att promenera i och man kan få exotiska djur som älg och lo.

Vi såg faktiskt andra lata djur och lärde oss att Flamingos är bruna som barn.

Han var så nyvaken och söt, dessutom kunde man komma riktigt riktigt nära.

Jag tror det är en sumpbäver, eller sumpråtta lika ful som underhållande ialla fall.

En liten tvättbjörn som man tydligen inte ska mata eller reta då dem kan bli ganska så aggressiva.

De små söta marsvinsungarna underhöll oss ganska länge, då de hoppade, skuttade och gjorde volter.Tycker det vita stora marsvinet har snygg frisyr, lite nyvaken över det hela.

Och sist hittar man den obligatoriska förbudsskylten. Förbudsskylten är troligtvis den mest använda skylt här nere.

Kohagar

Hade en konversation med en av makens kollegor på väg hem från företagsfesten.
-Har ni kossor i Norge?
-Du menar Sverige och ja det har vi, fast vi har inga bjällror på dem.
-Hur hittar ni dem då?
-Våra kohagar är platta och mindre än era så man kan se kossorna väldigt enkelt.
Nu kan man se hur kollegan försöker föreställa sig det här i tanken men att det känns som så otroligt konstigt och udda att det inte blir en klar bild. För kollegan såg så skeptisk ut och han tror säkert att vi bara lurades.


Djuren har ofta bjällror på sig så man ska höra var de är när man inte kan se dem. Vissa djur går ju fritt och betar, men oftast så är hagarna väldigt backiga för att man inte kan odla något där så låter man djuren beta där istället.

måndag 29 augusti 2011

Det här med bilen alltså

Vi har varit runt ganska mycket och kollat på bilar, vi har hittat några som är intressanta men sålda nästa gång vi kommer förbi och ska provköra.
Det som finns kvar och alltid kommer finnas kvar är nog alla oplar och en audi a6 som maken har ett gott öga till. Audin har ett bra pris och jag skulle inte vara emot den så mycket om det inte vore en kombi som gör att den är lika stor som ett kryssningsfartyg. Hur ska jag då kunna komma in och ut från garaget utan att knyckla till grannarnas bilar?
Vi ska provköra en liten köttbulle idag, en Mercedes a160 elegance. Liten, kanske för liten för att man ska sitta bekvämt men den uppfyller alla andra kriterier. Liten så jag kan köra in den i garaget och dörrar till det lilla lilla baksätet. Sen får jag nog in två resväskor i bakluckan, jag är ju ganska bra på pussel trots allt.
Jag har inte läst något positivt alls om opel därför är jag emot dem. De ska tydligen även ha rekord i rostning.


onsdag 24 augusti 2011

Framtidsplan

Jag har skaffat mig en framtidsplan och en hobby som jag inte tänker avslöja något om än. Det har i alla fall fått mig sysselsatt med att översätta CV och personligt brev till engelska och om jag orkar ska jag översätta det till tyska också. Att översätta det till franska får jag fundera lite till på.
Jag funderar också på hur jag ska lägga om min dygnsrytm nu när jag upptäckte att jag inte kan flyga billigt mellan Bern och Linköping med byte i Amsterdam förens i november. Från kl 11 börjar det bli varmt, svettigt och outhärdligt att jag funderat på en weekend-resa till ett ställe med regn, blåst, snöstorm och inte mer än 15grader varmt.

tisdag 23 augusti 2011

Blixt och dunder

Vi fick lite åska och fina blixtar samt lite regn men tyvärr sjönk inte temperaturen nämnvärt. 25grader utomhus när vi gick och lade oss. Ovädret kom precis när vi skulle kolla på nyheterna och äta kvällsmat, men när det åskar och blixtrar så ska man inte ha elektroniken igång så vi stängde av allt. Plockade fram kikaren och spanade på grannarna istället. Det är överskattat att smygkolla på grannarna, hände ingenting alls. Lite besviken blev jag allt.

måndag 22 augusti 2011

När öppnar ishotellet egentligen?

 Jag orkar inget i värmen är bara hemma, svettas, dricker, har tråkigt och svettas lite till. Maken är duktigare som tar sig till jobbet, simningen och träningen.  Förstår inte hur han orkar i värmen.

söndag 21 augusti 2011

Schoggifest och kräftor

Schoggifest är ett annat ord för tobleronefestival. Det var en besvikelse jag hade haft mycket roligare om jag vore 20år yngre. Vi fick iaf smaka på lite olika tobleronar och vi klarade alla barnfrågor i frågetävlingen. Det var så otroligt varmt och hett att vi gick efter ett tag. Det var marknad en bit bort som lockade oss.


Tror det är lychee-frukter, vi köpte inga då tången och taggarna avskräckte mig samt priset.
Här får man en grapefrukt till samma pris som tre på Malmös torgmarknad.

Lite förvånad över denna syn att småbarn springer i fontänerna är inget ovanligt alls, men att vuxna gör det. Fontänerna är mitt i stan utan för regeringsbyggnaden, tänk Rosenbad. Men är det dryga 30grader och sol så kan jag förstå dom.


På kvällen blev det kräftskiva med svenska klubben här i Bern. Man kan tro att det bara skulle vara svenskar och en och annan schweizare som är gift med en svensk. Så var det inte riktigt det var ungefär hälften hälften skulle jag tro. Jag hamnade bredvid en tant som inte var svensk, inte gift med en svensk utan enda anknytningen till Sverige var att hon brukade åka dit på semester och weekendresor tillsammans med sin make. De åkte 3-4ggr om året för att de gillar svenska kulturen, traditionerna(som enligt Mona Sahlin inte finns) och naturen,  men så blev hon änka och p.g.a. alla känslor tar det emot att besöka Sverige själv därför är hon med i svenska klubben för att få träffa genuina svenskar och uppleva traditionerna. Det var en rolig skiva och vi fick lite telefonnummer med oss hem, jag fick två och maken ett, så jag vann :-)

fredag 19 augusti 2011

Företagsfest

Igår var det fest med makens jobb, åh det var roligt. Det fanns många olika aktiviteter att prova på och vi bjöds på obegränsat med mat&dryck. Vädret var inte riktigt med oss då det var omkring 30grader och gassande sol, vilket är alldeles för varmt iaf för mig. Och jag kan inte förstå dem som började dricka vin under eftermiddag i hettan, kall öl kan jag förstå och iskallt gott vatten men vin, nej. Aktiviteterna som fanns var mekanisk tjurridning, armborst, pilbåge, miniponny ridning, konstiga cyklar och fotbollsspel. De konstiga cyklarna var balansövningar, styr man vänster svänger cykeln höger, sen fanns det två cyklar som satt ihop inte som en tandem utan bredvid varandra, man fick styra genom att den ena bromsar. Det var mer utmaning för de andra än för maken och mig.
Fotbollsspelet var roligt, det var inte vanlig fotboll utan man spelade som table football. Vi var gubbarna och var tvungna att hålla oss i handtag som satt fast på ett långt rör och kunde bara flytta oss i sidled. Svårt att förklara bilden kanske kan förklara bättre.
När vi skulle hem så gick vi ner, festen var alltså uppe på gurten. Jag kan tänka mig att promenera ner för Gurten fler gånger men är osäker på om jag skulle orka promenera upp.
Nu ska jag ta reda på när regnet och kylan tänker komma hit, för jag längtar bort från denna hetta.

Tvättstugan

Vi bor i lägenhet men har en egen liten tvättstuga och gemensamt torkrum. Alla grannar har egen tvättstuga eller iaf sju stycken. Jag tror det är fler än sju lägenheter som är bebodda men det finns bara sju brevlådor och sju tvättstugor, tror även det bara finns sju förråd. Får det inte att gå ihop ordentligt. Aja iaf så här ser tvättstugan ut för er som undrat.
Inte så stor men det fungerar bra.

torsdag 18 augusti 2011

Bilen

Vi kollade runt på bilar för ett tag sen och jag hittade en jag ville ha. Liten på utsidan men såg lagom stor ut på insidan, såg dessutom fräsch ut. Inga äckliga kissfläckar på sätena som i Opeln, det var extremt och jag är inte säker på att det var kiss men det såg så ut.
Vi gick tillbaka dit och skulle provköra bilen och köpa den, men de såldes tidigare under dagen. Lite snopet känns det. Maken blev lite intresserad av opeln som nu iof var ren städad och fläckarna syntes inte men jag kan bara inte sätta mig i bilen. Den var riktigt ofräsch, några fläckar får man räkna med när man köper begagnat men nej det var alldeles för mycket.
Vi gick till en annan försäljare hittade två oplar där med men jag gillade en peugeot bättre. Tyvärr hade peugeoten ingen prislapp, och opel kanske är en bra bil men jag vet inte. Utan att ha erfarenhet från olika bilmärken så har jag ändå en känsla och åsikt som maken säkerligen tycker är fånig ibland.
Jakten går iaf vidare på den perfekta bilen.

onsdag 17 augusti 2011

Insekt

Någon som vet vad det här är för något och om det finns giftiga spindlar i Schweiz?

Ca en centimeter lång, grå, ser lite lurvig ut eller som om han rullat runt i aska. Jag har provat att googla men har inte lyckats hitta rätt.

Milano

Vi har haft vårt första kompisbesök från Sverige. Det var roligt och trevligt och jag hoppas hon vill komma igen och försöka shoppa i Milano med mig ;-)

Vi åkte till Milano över en dag för att shoppa och kolla runt lite, vi besökte Il Doumo. Man fick ta sig upp på taket och titta runt vilket vi gjorde, och vi lyxade till det genom att ta hissen. Hade jag åkt med maken eller min familj så kan jag slå vad om att vi tagit trapporna upp. Man hade otrolig utsikt över staden och bort mot alperna. Jag kan rekommendera att man tar sig upp på taket, för det var så häftigt.
Shoppingen gick sådär, jag handlade inget trots att jag skrivit lista på allt jag skulle ha och sett till att jag hade pengar med mig. Min kompis hittade lite saker så helt bortkastad resa ur shoppingsynpunkt var det inte. Jag är imponerad av hennes packning, hon hade bara med sig ett liten handbagage resväska, när hon flög ner var den inte ens full och hon fick plats med ganska många saker som hon handlade. Souvenirer och lite kläder. Jag har nog aldrig sett eller hört talas om en tjej som packat så effektivt och jag skulle nog inte klara det själv heller. Skor tar faktiskt stor plats i väskan.

torsdag 11 augusti 2011

Vi skulle ha köpt en bil....

Vi gick ut för att kolla på bilar men kom hem med en cykel till maken. Han var så glad en cykel till bra pris(för att vara här) Schweiziskdesign, går att cykla med i uppförsbackar, man kan cykla hur snabbt man vill (hans förra cykel hade en max hastighet som inte gick att komma över trots nerförsbacke) som bara skramlar lite vid växling, och som har snurriga pedaler (trodde jag var standard på alla cyklar men tydligen inte)
Nya bilar är väldigt dyra, begagnade bilar är väldigt fula (rost eller vad som ser ut som kissfläckar på sätena) Vi har fått våra schweiziska körkort, vi lämnade in alla papper på onsdags morgonen och på lördag så kom körkorten med posten, det var snabbt jobbat. Men de snodde våra svenska körkort som jag hoppas vi får tillbaka för det underlättar proceduren att skaffa svenskt körkort sen. Speciellt jobbigt blir det om vi inte får tillbaka dem, då kan vi vara utan körkort i 180dagar om det vill sig illa, har jag hört.
sie erhalten beiliegend ihren neuen schweizerichen fürerausweis. ihren bisherigen ausländischen fürerausweis können wir ihnen hingegen nicht mehr aushändigen. Bei der Erteilung eines schweizerichen fürerausweis ausweise die von einem EU- oder EFTA-Staat ausgestellt worden sind eingezogen und den austellungsbehörden zurückgesendet werden.
Jag tolkar det som jag borde få tillbaka kortet men med googletranslate så blev det förvirrat, så vad tror ni?

onsdag 10 augusti 2011

Rodondendron på månen

Maken kom hem från en kortare vistelse i Sverige och frågade om det hänt något medan han varit borta.
-Det har det, en av getterna rymde men han kom inte längre än dit,  
Jag trodde först inte han var på rymmen utan stod och beundrade hans balansförmåga. Jag har nog aldrig sett en get hoppa upp i ett träd för att äta. Han var duktig och balanserade länge.
-Getter är speciella och hade det funnits rododendronbuskar på månen hade getterna varit där före människan.
-Säger du det, säger du.
-Mm fråga mamma så får du se. Vi hade ett par getter när jag var liten och dem åt allt, mammas rododendronbuskar, mina tejpade kojor och annat som kom i deras väg när de rymde vilket skedde i stort sett varje dag. Kröp de inte under stängslet så åt de upp det eller tog sig över, de är uppfinningsrika när de känner lukten av god mat.
-Jag trodde det var åsnor som äter allt de ser.

måndag 8 augusti 2011

Kompostpromenad

- Vad har du gjort idag, förutom att tvätta?
- Jag tog en ordentlig promenad tillsammans med komposten. Hur hade du det på jobbet?
-Jo, det var väl bra men varför promenerade du med komposten?
-Du var ju inte hemma och eftersom jag skulle ta ut soporna och tänkte att jag kan ju ta med trädgårdsavfallet också det är ju åt samma håll lite grann.
-säker på det?
-Nej, jag gick längs garaget förbi alla lekande barn och tänkte att jag kunde slänga det på andra sidan vägen, du vet. Men det gick inte så jag stod där en stund och funderade på var stora komposten är och hur jag skulle kunna ta mig dit eller hem utan att passera alla lekande barn. Dem tittade väldigt nyfiket och intresserat på mig. Så efter lite funderande och försök till diskussion med komposten så kom jag fram till att högervarv skulle bli bra. Så jag hivade upp komposten under armen igen och gick.
-Så det är alltså därför komposten står i hallen.
-Japp!
- Hade du gått vänstervarvet runt hade du passerat stora komposten, kom så ska jag peka ut var den är.

söndag 7 augusti 2011

Belvederen

Jag besökte belvederen i Linköping med ett par kompisar under min sommarvistelse. Min kompis tog lite bilder som hon säkert vill ha och eftersom det är stora och det är krångligt och mejla så lägger jag upp alla här istället.