tisdag 31 maj 2011

Lördag


Vilken toppenhelg vi haft. Vi började med att åka in till stan vid lunchtid på lördagen, börjar bli dags att boka bröllopsresan. Vi var runt till ett par resebyråer och kollade, men vi har inte bokat något än. Ska kolla i Sverige om det är billigare vi har ändrat oss kommer inte bli västindien utan söderhavet. Just för tillfället vill jag bo på ishotellet men så har vi +30 och sol, och till SJ vill jag bara säga att trots det så klarar tågen av att gå i tid. 

Vi åkte tillbaka till stan på kvällen för att gå på bio, det var en upplevelse. Första gången jag var på 3D bio, textat på två språk tyska och franska, odubbad film och en 10min paus mitt i filmen. Blev lite överraskad och trodde filmen var slut när de tände upp och i så fall hade filmen varit otroligt dålig med ett konstigt slut :-)

Efter filmen gick vi och tog ett glas vin och av olika orsaker så hamnade vi på ett väldigt konstigt ställe. En ute kravall i Christiania sammanfattar stället ganska bra. Utomhus, mycket folk, mycket graffitti, rom och cola med mer rom än cola, många rökare, bajjamajjor och faktiskt några dansgolv inomhus som vi inte hann besöka. Inte min typ av ställe och jag kommer nog inte återvända men det var en rolig upplevelse ändå. Och nu vet vi att tåget inte går så sent utan man får åka nattbuss.

onsdag 25 maj 2011

Lunchtid


Bern är en stressfri stad, lugnt tempo, gott kaffe och fin natur. Jag är så avstressad att mina luncher och fikastunder numera tar hela dagen, därför blir det mindre tid till bloggen ;-). Det slog mig idag när jag kom hem från en eftermiddagsfika att oavsett när och vem jag möter upp så kommer jag hem sent på kvällen. Det skulle kunna bero på alla skoaffärer och klädaffärer. Insåg idag att om skor har ett herrnamn så kostar dem mycket och om en klänning har ett kvinnonamn så kostar den massor. Donna Karan, Karen Millen, Christian Loboutain, Jimmy Choo mfl. Å andra sidan så är det skillnad på dyra och billiga saker.  Som lyxhustru borde jag ha skor och en klänning som har ett namn, men Maken som jobbar hårt för våra pengar kan vara av en annan åsikt :-)

måndag 9 maj 2011

Grannspaning

Tuppen har tagit ut sina hönor på en lyxig långlunch. Djuren på den gården har det väldigt bra, så pass bra att Maken inte skulle ha något emot att vara get för ett par veckor. Få gå ute i solen och äta tillsammans med kompisar istället för att sitta på ett varmt litet kontorsrum utan luftkonditionering.
Man kan inte se det på bilden men det sitter tre katter runt tuppen och hönorna och spanar. Varför gör de det? Är det mat de ser? Jag har inte sett de försöka attackera hönorna än och tuppen äter inget utan håller koll runtomkring på allt. Jag är lite fascinerad av att de inte rymmer men så misstänker jag att när bonden tycker de är för långt borta så skickar han hunden att hämta hem dem. Hur stor är chansen att hönorna börjar lägga ägg där?
Frigående hönor har det iaf väldigt bra!
Men så är de ju påskharen som lägger äggen i det här landet och inte hönorna  :-)

söndag 8 maj 2011

Utebliven grill

Vi tänkte skaffa grill och ha lite grillfest på balkongen i värmen. Förra helgen köpte vi rosévin som jag fått för mig skulle vara gott och eftersom jag inte ville dricka det ute på balkongen i hällregn så sparade vi flaskan till denna helg. Planen var att köpa grill och mat på lördagen och sen ha trevligt på kvällen med lite vänner. I fredags var Maken ute med jobbet och bowlade och drack öl. Då fick han veta av ett par kollegor att man inte minsann bara kan gå och köpa sig en grill och ha grillning, oh no, man måste fråga grannarna om lov först. Grannarna var inte hemma, vi tänker bara prata med dem som har balkongen bredvid för dem som bor under oss har ingen balkong utan ett inglasat uterum på andra sidan lägenheten.
Därför blev det ingen grill och grillfest. Vi lagade mat och drack rosévinet under matlagningen istället det var inte alls gott att jag hällde ut det. Maten blev dock bra väldigt god! Hemgjorda hamburgare för man kan ju inte äta kalv- och trutfilé varje dag.
Vi unnade oss en påskmust och en ramlösa till maten, det är mer exklusivt och fest för oss än vin. Det går inte att få tag på smaksatt mineralvatten utan socker eller sötningsmedel. Sötat smaksatt vatten är inget jag rekommenderar.

onsdag 4 maj 2011

Gud är nog lite döv

Ska försöka korta ner en lång historia.
För ett år sen ungefär köpte jag en mobil hos netonnet, den fungerade inte riktigt, gick dit och klagade, skickades på service(vilket jag har svårt att tro då jag lämnade den en fredag fick tillbaka en måndag mitt i semester tider. Det är bara en känsla jag har) inget fel hittades, fungerade inte efter den servicen. Klagade igen telefonen byttes ut, ingen skillnad. Gick tillbaka under hösten skickades på service, fortf samma problem när jag fick tillbaka den. Sen kom det här med flytten så jag brydde mig inte utan tänkte att jag kan ju använda in telefonen lite och se om det blir bättre. Batteritiden är 72 timmar om jag har bra täckning och inte använder den, skickar jag ett sms eller ringer ett kort samtal kortas stand-by tiden till max 24tim. Utlovat är 400timmar ochjag är inte ens i närheten.
Gick tillbaka under mellandagarna och förklarade läget och allt som gjorts och att det inte var bättre och att jag skulle flytta utomlands. Den killen lovar att det är batteriet det är fel på och jag fick ett bättre begagnat av honom.
Trots nytt batteri fortsatte telefonen strula och jag mejlade netonnet och ville häva köpet för det skulle vara enklast, de slipper mig och jag dem. Men det gick de inte med på otroligt motsträviga mejlade ett tag med dem men kom ingenstans. Så jag ringde konsumentvägledaren först en dag för att vara säker på att vad jag kunde kräva av dem och sen ringde jag netonnet. Här gick det ganska mycket utför i vår relation.
De ville skicka telefonen på service men inte skicka ner den till mig, det var ett problem vi hade och konversationen gick så här ungefär.
-Varför inte bara häva köpet? Varför skicka den på service när de blir så mycket mer omständigt och kostsamt. Jag pratade nyss med konsumentvägledaren som nämnde att en åtgärd ska vara kostnadsfri för mig och att om ni inte vill skicka ner telefonen till mig får ersätta mig för flygresan hem. Och det kostar ju mycket mer än telefonen, så jag förstår inte varför vi inte löser det på enklaste billigaste sättet.
-*skratt* Du kan glömma att vi skulle ersätta dig, vi kommer aldrig ersätta dig för någonting.

Efter att ha klagat offentligt på nätet om dem kan de överväga att hjälpa mig och skicka telefonen till mig efter servicen. När jag lämnade in telefonen sista gången säger killen att, "hittar vi inget fel nu så gäller inte konsumentköplagen"
Då skrattade jag inombords och tänkte, de kan du tro konsumentköplagen gäller jämt den går inte att avtala bort.
Fick tillbaka telefonen och nu är standby tiden 48timmar. Känns meningslöst att bråka med netonnet eftersom de inte hittat något fel så kan de komma runt lagen lite och inte tillåta mig häva köpet. Jag kan ju anlita en annan verkstad och gå via arn. Funderar starkt på en arn anmälan och en ny telefon från en annan butik då jag aldrig kommer handla av netonnet i framtiden och om jag får välja kommer jag aldrig sätta min fot där.
Pratade med Maken om det igår kväll, att problemen kvarstår och jag inte vet vad jag ska göra. Nämnde att jag skulle vilja bränna ner netonnet, utan personskador så klart men att de får ett litet straff för det tycker jag de är värda.
Så vi hade en liten diskussion om hur man skulle gå tillväga och tänka på etc. Men kom fram till att det är kört, vi bor lite långt bort, vi har inte modet, plåtbyggnader brinner tydligen inte bra och hur skulle man frakta all bensin som skulle behövas.
Morgonen efter den här konversationen så står KTH i en brand som verkar svårsläkt. Hade de varit netonnet i valfri stad som brunnit ner istället hade jag blivit lite skadeglad och börjat tro på gud.