lördag 30 april 2011

Bilresa

På långfredagen tog vi bilen och åkte mot Nice via Italien och Monaco på avgiftsfria småvägar.

Det här är GD ST Bernard, gestaad sankt Bernarnd. Med tanke på turistshopparna fullproppade med st bernards hundar drog jag slutsatsen att st bernardshundarna kommer här ifrån. Fint var det iaf och väldigt häftiga småvägar. Vi körde väldigt mycket på den här typen av vägar vilket var väldigt roligt. Jag ville undvika motorvägen för att man får se så mycket fint på andra håll. Dessutom kostar motorvägen pengar, jag är snål och Maken körde :-)


Första natten spenderade vi i Turin, vi hann helt enkelt inte till Nice under fredagen. Italiensk glass är god annars är jag inte särskilt imponerad över Italien. Skitigt, trångt och jag uppfattar inte italienare som särskilt vänliga utan ohyfsade speciellt i trafiken.

Vi passerade Monaco som borde sett ut så här, men pga regn och dimma såg vi inget mer än vägskyltarna mot Monte Carlo. Nu har jag varit i Monaco men det hade varit roligt att se lite och kunnat stanna till för en bit mat. Vi var hungriga då vi inte hittat någon öppen restaurang efter vägen, inser ju att den chansen hade varit större om man åkt motorvägen istället för de slingriga småvägarna men faktum är att vi hittade en restaurang högt uppe på en kulle. Väldigt mysig trots regnet, men vi kom en dag för tidigt för de öppnade först på söndagen. En dansk familj som driver den och vi bestämde oss för att åka tillbaka en annan gång när de har öppet och solen skiner :-)

Nice by night. Vi gjorde lite turistiga saker i Nice men jag hade inte min kamera med utan Maken hade sin därför har jag inga bilder :-)
Under vår lugna avslappnade heldag i Nice skulle vi/Maken äta Crèpes. Är man i crèpeslandet så ska man ju smaka. Crèpes är inte riktigt lchf-mat så jag avstod för jag försökte hålla mig till lc-maten under resan, för min mages skull. Vi hittade en liten fin crèperia sätter oss och beställer jag tog en chokladmousse och Maken en pannkaka. De tog ca 10min innan jag fick min mousse, Makens pannkaka såg vi inte röken av. Vi försökte få servitrisens uppmärksamhet men fick bara ett stressat standard svar. Andra bord fick beställa och fick in sina pannkakor, och jag kan tycka vi beställde före dem vi borde få vår pannkaka innan dem. Efter en halvtimme tröttnade Maken så vi lämnade restaurangen utan att betala, vilket kändes konstigt och osvenskt.Vi promenerade längs promenade D'Anglais som med min franska översättning betyder engelska promenaden. Med Makens översättning heter den änglapromenaden, han har inte läst franska vad jag vet och har nog inte heller läst om varför promenaden heter som den gör. För länge sen brukade rika engelsmän åka ner till Nice och de gillade att promenera längs kustremsan.

Vi åt riktigt god mat på en finare restaurang i gamla stan, tre rätters med champagne och vin till maten. Det blev sparris till förrätt och fisk till huvudrätt, vad för fisk vet jag inte men god var den. Och så åt jag en himmelsk chokladkaka till efterrätt och drack riktigt god martini, Maken tog en whisky till sin efterrätt. Det är lite svårt att se vilken som är martinin och vilken som är whiskyn.
Martinin är till höger och whiskyn till vänster.
På måndagen tog vi motorvägen tillbaka till Schweiz, det gick betydligt snabbare. En härlig minisemester tycker jag Maken tycker att det blev mycket bilkörning. Jag körde någon timme drygt i Italien bara men det finns skäl till det.

tisdag 19 april 2011

Ikea

Vi var på ikea i lördags för att jag ville ha saker :-)
Vi var inte ensamma vi tog med oss Makens jobbarkompis, en tjej från Tyskland som har naglar som intresse :-)
Ikea är stort vi åkte hemifrån vid 10-tiden och kom hem igen vid 14-tiden och då var det inga bilköer och i stort sett inga köer inne på ikea.
Det viktigaste vi köpte det var solstolen och planteringsgrejerna. Fick syn på en tavla och tänkte på en kompis och snål som jag är så köpte jag inte tavlan men jag tog en bild :-)

Söndagen då byggde jag ihop min solstol som jag även oljade in, vi köpte olja av någon anledning och sen när jag läste om min solstol så skulle den oljas. Jag hade nog inte gjort det annars om oljan inte funnits rakt framför näsan på mig. Igår så provade jag den och bröt direkt mot polkagris förbudet Maken införde förra gången jag var på balkongen i solskenet.
Men det är faktiskt svårt att smörja sig på ryggen när man är ensam hemma och jag kan inte tillräckligt mycket tyska för att fråga grannarna om hjälp heller :-)

Språk

Tyska, franska, italienska och rätromanska är de officiella språken som all myndighetsinformation ska finnas på. För ett par veckor sen fick vi en lapp i brevlådan som såg ut så här,
vet inte om det syns så bra men de har iallafall skrivit på tyska, franska, italienska, rätromanska och ytterligare ett språk som jag inte vet vilket det är. Min tanke är ska man lägga till ett extra språk varför inte engelska i så fall?
Nu har jag ju läst tyska så även jag förstod informationen men om vi fått lappen i januari hade jag uppskattat den på engelska. Engelska är väl fortfarande ett av de språken som talas av flest människor i världen?

Hönan och ägget

Jag är uppvuxen i stan, det är lika bra att jag erkänner det. Jag har alltid trott att det är hönor som lägger ägg speciellt då som Maken ibland på vägen ut till eller frän häradshagen sticker in näsan och köper ägg direkt från hönorna. Jag har inte tidigare tvivlat på att det är så, fram tills idag.
Kan det kanske vara så att påskharen lägger alla färgglada äggen och hönorna de som är bruna och vita.
Jag har nog mycket att lära när det kommer till biologi och fortplantning. :-)

onsdag 13 april 2011

Ost

Man värnar mycket om det småskaliga jordbruket och de lokala matproducenterna. Det märker jag tydligast när det gäller ost, har svårt att hitta samma sort så jag köper alltid olika, lite mer spänning i vardagen på så sätt. :-)
Kunde inte motstå denna ost
Har varit i Asiago då vi passerade genom den lilla mysiga byn när vi bilade till Italien 1997. Ganska tam i smaken ungefär som en herrgård så Maken fick sig en ost och jag letade upp en riktigt vällagrad Gruyère ost, det är nog enda sorten man alltid kan få tag på. :-)

måndag 11 april 2011

Skogspromenad

Jag brukar vara ute i skogen och gå eller jogga. Jag vet inte hur långt för vägskyltarna ser ut så här.
De mäter i minuter inte i meter som man är van vid. På det vita står det Könizbergwald 610m betyder det 610m över havet eller över Berns nivå? Med tanke på alla uppförsbackar så kan det vara vilket som. Så här ser iaf områdeskartan ut,

Jag brukar börja i det gröna lilla området där det står Ried, sen går jag på en liten väg mitt i skogen parallellt med stora vägen och järnvägen, fram tills det att den andra stora vägen korsar. Där svänger jag av och går mot stärn, svänger av passerar Tubenträki och sen hem. Tar omkring en timme att ta sig runt, lite snabbare går det ju mer jag joggar. Men jag joggar bara där det är platt och nerförs för att uppförsbackarna är så otroligt branta att min kondis inte klarar dem än.

Mamma och pappas visit

Mamma och pappa kom på torsdags kvällen och det var synd att vi inte hunnit införskaffa oss en grill för det var perfekt grillväder som håller i sig än. :-)
Slängde ihop lite lax, frästa grönsaker och hemgjord hollandäse och så rödvin till det. Helt enligt lchf som jag äter efter, ibörjan fick Maken potatis och pasta och andra normala saker till men numer är jag lat.
Vi försökte hinna med ungefär alla saker som vi klarade av när svärmor var här på besök och det gick ganska bra. Fredagen blev rundvandring och pyjamasletande i Bern, vi åt en riktigt god lunch uppe i Rosträdgården på deras dyra restaurang. Riktigt gott var det och fin utsikt har man samt 20grader och sol, mycket och klaga på hade vi inte. Björnarna, rosenträdgården, botaniskaträdgården, Berner Münster och parlamentsbyggnaden hann vi med. Samtidigt som vi slank in i en och annan affär och kollade, fast inte pappa han letade upp ett skönt ställe i skuggan och slumrade lite. På kvällen gick vi ut och åt rösti, jag åt kött, rostade grönsaker sallad och kryddsmör riktigt gott. De andra beställde öl olika allihop och mammas var den som utmärkte sig bäst påminde om guiness i färgen, men smakade som lite öl blandat med mycket cola. Det var första och sista gången hon drack den.
Lördagen då åkte vi till Gurten gick runt däruppe och åt matsäcken i solen med alputsikt. Jag blir lite bortskämd med det fina vädret och den fina naturen det är så härligt härnere.
På eftermiddagen gick vi ner till djurparken och strövade runt i gratisdelen, jag tycker det är ganska trivsamt och lite roligt att se fjällharen byta färg. Jag är uppväxt i stan och de enda hararna där är de sk tysk-hararna. Första gångerna vi var i djurparken var han vit nu är fläckig i baken och har brunt huvud.
Vi gick längs vattnet tillbaka mot stan och såg tre stycken som badade, nio grader i vattnet så jag badade inte. Badar väldigt ogärna om det är under 20grader, varför bada om det är kallt och man bara fryser?

På kvällen sen tog vi det lugnt med vin fast inte på balkongen utan inomhus blir så mörkt på balkongen framåt sena kvällen. Sen åkte de iväg efter frukosten på Söndagen.

onsdag 6 april 2011

vädret


Läste att en storm kommer dra in över Sverige imorgon. Därför tänkte jag passa på att via en bild på vår väderprognos.
Avis?

Jag har städat och tvättat för mamma och pappa kommer och hälsar på tors-sön. Fixade även naglarna idag började med Marion Jones naglar och slutade med transvestitnaglar så jag har lite svårt att skriva på tangentbordet. Ska leta efter en bra fil eller sax i morgon för så här kan jag inte ha det.


måndag 4 april 2011

Helgen

Jag hade en toppen helg, Maken hade nog inte en lika toppen helg. Tanken var att vi skulle bli stolta cykelägare men så blev det inte. Vi tåg tåget till Fribourg och skulle leta upp ett köptempel där de säljer cyklar till ungefär samma pris som i Sverige. Det var så häftigt när vi kom av tåget det var som att vara utomlands. Fribourg ligger ca20min med tåg från Niederwangen så det är inte långt alls, Linköping-Norrköping ungefär. Men Fribourg ligger i franska delen och värmen var lite varmare, språket, skyltar, vägskyltar och människorna var lite annorlunda sen luktar det utland i Fribourg. Det finns en speciell lukt i Frankrike, Spanien och Italien framför allt, vet inte vad det är, troligtvis någon växt. Den lukten fanns i Fribourg som tur var hade jag kameran med mig.

Så här ser sjukhusen ut när dem inte bekostas av skattemedel :-)

Vi gick runt länge och letade efter butiken, Maken hade ritat en egen karta och jag hade ingen med mig. Makens karta bestod av stationen E4(eller annan stor motorväg) en annan väg och ett kryss för butiken. Han missade parkerna och alla andra gator :-)
Vi hamnade iaf på en kulle med schweiziska mått och berg med svenskamått. Maken kollade på rugbyn och jag på utsikten.


Vi kom fram till butiken när de stängde ungefär, vi gick och gick och gick i cirklar och kors och tvärs. Oskar försökte även navigera efter solen, nästa gång tar vi nog bussen. Det var enligt mig fruktansvärt varmt svettades som en gris i mina jeans, sandaler och t-shirt. Maken hade shorts så han trivdes bättre. Sen fick jag skoskav och blev gnällig och fick vandra barfota tillbaka hem, inte fick jag äta på sparrisrestaurangen heller :-(

Söndag
Äntligen blev det spa-dag alldeles underbart!!!!
Först var vi tvungna att bada i äventyrsbadet för att inträdet var massor och ingick när man skulle spa'a sig. Så vi åkte alla vattenrutschbanor, japp även jag.
Maken gillade vattenrutschbanorna bäst jag gillade saltvattenpoolen som var utomhus bäst. Så härligt att flyta runt i solskenet. De hade 5-6 olika pooler två stycken utomhus vilket var tur för de rekommenderar att man bara badar 20min i sträck i saltvattenpoolen kunde jag gå över till den andra, utomhusluften var så mycket härligare och trevligare än inomhusluften. Fast skoskavet gjorde ont i saltvattnet men inte i klorvattnet, trodde det skulle vara tvärtom.
Utomhuspoolen som inte är med saltvatten.


Trapporna upp till rutschbanorna, byggnaden är ganska speciell så det är ganska speciell planlösning. Maken ville åka en rutschbana och jag ville på toa, på väg till toan hittar jag en obadad pool. Man gick in genom en dörr, ner i vattnet genom en liten korridor och sen öppnade poolen upp sig, det var lite mörkt och saltvatten noterade jag. När vi kom in i rummet där poolen öppnade upp sig visar det sig att det är en biosalong, så jag har trampat vatten och kollat på Ice age. Det är det inte alla som har :-)

Massagen var så skön fram till slutet, då hon packade in mina stackars fötter i alldeles för varma trasor, då gjorde skoskavet väääldigt ont. Jag provade en hot-stone massage och Maken en thai-massage, massösen tog varma stenar och masserade mig med, väldigt behagligt och mysigt, fram till fötterna då. Jag tror att lilla thai-tjejen slet och drog lite i Maken men jag vet inte riktigt......