torsdag 31 mars 2011

Ich bis klein krank und sehr müde, ich will schlafen. Meib mann es immer noch arbetitet, ich habe auf er gewartet. Es ist nicht leicht schrieben in german.

Hoppas det blev någorlunda rätt, med tanke på att min kurs tar slut imorgon så borde jag kunna skriva ett tyskt inlägg. Ringde idag och beställde en tid för mina naglar på tysk-engelska, mest tyska. Jag har lärt mig mycket bra saker men har fortfarande mycket kvar att lära. Kommer bli trist att sluta skolan vill egentligen inte det, men jag får inte alltid som jag vill. Kommer sakna att gå upp på morgonen och vara på väg någonstans med en tid att passa och roligt folk att fika med. Kommer nog fika med dem ändå :-)

söndag 27 mars 2011

Vad har vi köpt för växter?

Vi köpte jord och växter till balkongen, vi vill ha lite örter som man kan ha i matlagning och hittade en låda med sex stycken olika, men ingenstans står det vad det är för sorter. Jag hoppas att någon av er vet, tre av dem har jag klurat ut iaf.

Den här är okänd och luktar kanske lite åt citronhållet men jag är osäker då jag var på citronmelissen precis innan :-)

Okänd nummer två.

Okänd nummer tre. Bladen är lite ludna kan lukta mint men det är en annan jag misstänker lite starkare är mint för den luktar väldigt starkt av mint. Men jag kan ju ha fel.

Den här luktar oregano, så det är min gissning. Vilken är din?

Här är den som luktar väldigt starkt av mint att det bara måste vara mint.
Citronmeliss om jag inte är helt ute och cyklar.

Hur långt avstånd borde jag ha mellan plantorna i balkonglådan? Vad kan jag plantera för ätbara saker i de andra lådorna förutom tomater?

fredag 25 mars 2011

Mitt vapen



Idag gick jag och skaffade mig ett vapen för att kunna utrota polkagrisen till förmån för pepparkaksgumman :-)

torsdag 24 mars 2011

Läxläsning

Så här har det sett ut under veckan när jag gjort läxor, det är varmare än det ser ut. Drygt 20grader för efter ett par tre timmar i solen har man fått en fin prickig polkagris-look. Jag har fått en massa fräknar och huden som varit i solen har ändrat färg till rosa alltså.


Min fina utsikt som ser ganska kall ut. Varmt var det iaf och mycket rörelse på vägen två cyklister som såg ut att träna för tour de france, sju joggare i riktiga springkläder med vätskebälten, en grupp på 20 pensionärer hälften damer hälften herrar som gick fint på led två och två som man fick göra i skolan på utflykt. Herrarna var utrustade med ryggsäck och damerna med stavar, tror de var på väg till skogen för att äta lunch.
Grannarna åt också lunch ute det luktade ända upp till mig och såg ut så här,

Fast de spatserade runt på gräsplätten mellanhusen och inte i hagen.

måndag 14 mars 2011

Återvinningen

Förra veckan gav vi oss ut på upptäcktsfärd så det var pappershämtning och vi fortfarande inte visste var vi skulle göra av det. Hur svårt ska det vara att göra sig av med sin pappersåtervinning egentligen?
Eftersom jag är lite uppmärksam har jag sett skyltar vid garageutfarten om pappershämtning så jag trodde man skulle lämna det där. Tre månader och ett par Ikeaturer gör att man verkligen behöver lämna av pappret och kartongerna, jag är så glad över vårt stoooora förråd. När vi var nere och promenerade i garaget såg jag lappar uppsatta med information om att vi måste flytta bilen på tisdag för de ska spola rent. Naturligtvis är det den tisdagen Maken är på tjänsteresa i Polen så jag måste flytta den. Jag har körkort och jag har kört bil endel i mitt liv det jag känt en liten panik över är att Makens bil är trögrattad, jag är ovan vid den, det är millimeterprecision i garaget, jag vet hu rädd Maken är om sin bil och var sjutton ska jag ställa bilen under dagen? Jag hittar inte i det här landet och har inte kört här heller än. Snäll som han är lät han mig svettas lite över det här i ett par dagar, innan han berättade att vi kunde ju ta bilen och parkera på Ericsson på söndagen och sen promenera hem. Vi gjorde det och det är inte alls långt hem därifrån och det är ungefär halvvägs till skolan. Skulle vara perfekt cykelavstånd till skolan tyvärr är cyklar dyra i det här landet att vi troligtvis inte kommer skaffa en CHF 2000 för en och då är den inte ens lite motordriven.

lördag 12 mars 2011

Carneval i stan

Det är karneval i stan som började i torsdags med att björnen blev fri. Enligt ett rykte så ska Lenin ha sagt när han var på besök i stan och matade björnarna med morötter att ni måste befria björnarna. Egentligen börjar karneval förberedelserna redan 11nov kl 11:11 då man fångar in björnen som sen spenderar 111dygn sovandes i ett torn någonstans i stan. I torsdags väcktes han iaf av trummslagare och sen var karnevalen i fullgång. Vi valde att åka in och bara kolla på karnevalståget men det var inte så bara, det var omkring 50 olika grupper med utklädda människor som gjorde olika saker. Väldigt mycket konfetti kastades för stan ska dränkas i konfetti under karnevalen. Här är iaf lite bilder.

 Den befriade björnen som startade hela karnevalen.









Inte helt fel med kungapar då Victoria har namnsdag och det är flaggdag i Sverige.








Efter ett tag blev jag irriterad på texten på huset, kan du se varför?



Syns tydligare på den här bilden.






Cirkumflexen sitter i o:et istället för över i Entrecôte.

torsdag 10 mars 2011

Dåligt bloggande

Det har blivit lite dåligt bloggande på sista tiden för jag har haft fullt upp. Tänkte försöka mig på att visa i bilder hur senaste veckan har varit då vi haft Svärmor på besök.





Så här såg det ut ungefär när vi landade i Zürich jag och svärmor. Jag var en vecka i Sverige och tog med mig svärmor när jag åkte tillbaka hem för att hon skulle få besöka oss och hitta rätt.

På onsdag kvällen pratade vi lite om lampor i lägenheten vi har lite högt i tak på sina ställen. Maken har inte satt upp lampor i taket för det är så svårt då det är högt och det behövs verktyg som vi inte har  mm. Maken ser det som fakta medan jag ser det nog lite mer som undanflykter och ursäkter ;-)

På torsdagen gick jag och svärmor runt i stan medan Maken var på jobbet. Vi gick runt till alla ställen man "ska" ha sett när man är i Bern. Bland det första vi besökte var Berner Münster en väldigt fin välbevarad gammal kyrka. Jag noterade att taket var väldigt fint målat och dekorerat, och jag törs slå vad om att de som gjorde det inte gnällde på högt i tak och inga verktyg mm. Vet inte om det syns så bra hur högt det faktiskt är i taket. Kan dem måla och dekorera där borde ju Maken med min logik kunna sätta upp lampor i lägenheten.



Björnarna är lite mysiga, det bor i ett stort inhägnat grönområde i stan. Jag tycker det är stort och de kan springa runt och jaga varandra och bada. Björnungarna sprang runt och busade och bjöd på en rolig show i solen.


Parlamentsbyggnaden man kan gå ut på baksidan och då har man fin utsikt över historiska museet och den delen av stan där många ambassader ligger.



Vi bor i närheten av Emmentaler så då måste man ju bara passa på att besöka stället där de gör Emmentalerost och dricka vin och äta ostbricka efter det att man gått runt och kollat på hur man gör osten. Det var fin bilväg att köra upp slingrig trollskogs liknande väg som slingrade sig uppför berget, brant på ena sidan bilen brant högt berg på andra.


Efter att ha ätit ostbricka var vi ju tvungna att ge oss in till stan för att äta ostfondue för det ska man göra. Det var gott. Men vi glömde kolla upp reglerna man straffas när man tappar sin brödbit har jag för mig från Asterix & Obelix´s Schweizer äventyr. Får läsa det när jag är hos föräldrarna nästa gång. Jag tappade ju min potatis en gång. Ja fick in både potatis i färskpotatis storlek och brödbitar.


Besökte Gurten för första gången för mig och andra gången för Maken . Man tar sig upp på ett berg ganska många meter upp och sen tittar man på utsikt, leker, spelar frisbeegolf, kubb, motionerar, rastar hunden eller har picknick. Riktigt fin utsikt över stan har man om det är klart väder sägs det men det var det inte när vi var uppe så jag hoppas på klart väder nästa gång. Det var riktigt stort och stor yta man kan gå runt på det var skyltat med ridväg men tyvärr såg vi ingen häst.


Sen gick vi till djurpaken som ligger i närheten och kollade på förutom flamingosarna, andra exotiska djur som älg och Lo. Fanns faktiskt andra djur man inte möter i skogen som olika sorters apor och reptiler.


Min tyskakurs har börjat tre intensiva veckor kvar då första veckan snart är avklarad. Jag lär mig bra saker men det är lite svårt med uttalet blir antingen svenskt eller franskt. Ska försöka få bort det och prata som en inföding men det blir ett senare problem.


Vi skulle efter min tyskakurs besöka rosenträdgården, men så blev det fel och vi hamnade i botaniska trädgården. Men det gjorde inget för den var fin och fridfull, näckrosbladen på bilden kan bli upp till 70cm i diameter, det framgår inte riktigt av bilden hur stora de är. Vi hittade ett par stolen i solen så vi passade på att sola ansiktena en stund, man behöver ju D-vitamin sägs det.


I Tisdags kunde Maken smita lite från jobbet och då hittade vi till rosenträdgården. Vi köpte takeaway lunch och gick hela raka vägen upp. Man besöker rosenträdgården för att fika och njuta av utsikten, inte lika mycket för rosornas skull därför gjorde det inget att rosorna lyste med sin frånvaro. Inte helt fel att sitta och titta ut på stan ur en annan vinkel och äta lunch i solsken. Gissar att ni inte gör det så ofta....