söndag 27 februari 2011

Bröllop i släkten


Vi åkte upp hela familjen till Västerås för att gå på bröllop.  Planen var att vi skulle åka kl9 på morgonen för att vara i Västerås hos min faster vid 12-tiden. Pappa har alltid varit den som packat in alla väskor och påsar i bilen. När klockan var 8.55 gjorde jag familjen uppmärksam på att nu har vi 5min på oss, inga väskor var utburna men allt verkade vara packat och ståendes i hallen. Pappa börjar packa ut i bilen och vi gör oss klara, han tar tag i min och mammas klänningar som hänger i en resegarderob och tänker lägga ut i bilen men hejdar sig halvvägs och säger ”ni vill förstås att de ska ligga överst så de inte blir skrynkliga, så jag tar och lägger ut min rock först” Sagt och gjort det gjorde han och så satte vi oss i bilen och åkte, klockan var närmare halv tio. Vi upptäckte att vi var tvungna att handla mat på vägen så klockan går och det verkar som vi inte kommer komma fram i tid till lunchen kl12. 11.53 tycker pappa och brorsan att det är en bra idé att svänga in till biltvätten, det tar ju bara 5min att tvätta bilen det hinner vi. Faster och farbror som vi ska äta lunch och sova hos bor ju häri närheten så det är lugnt. Vi kör in i biltvätten och ringer faster för säkerhetsskull och säger att vi kommer bli lite sena.  
Vi kommer fram och börjar packa ur bilen då upptäcker vi att min och mammas klänningar inte är med. Vigseln skulle börja kl15 vi var tvungna att åka till kyrkan 14.15 ungefär pga biltvätten kom vi fram efter 12. Lite avrundat har vi 2tim på oss att äta lunch, springa ner på stan och köpa klänningar och fixa i ordning oss. VI var lite chokade och förvånade och det tog ett tag innan det kändes bra igen. Men vi lyckades hitta varsin klänning som passade till smyckena och som passade oss. Det var nog inte uppenbart på festen att vi snabbshoppat timmarna innan vigseln, vilket känns bra. Lite tråkigt på klänningen jag köpt innan och lagt ner tid på att hitta och planerat för att ha på mig. När ska jag nu ha den?
Bröllopet och festen var väldigt rolig, det var det bästa bröllopet jag varit gäst på, hittills. Ska på ett bröllop till i sommar som jag ser framemot och hoppas är minst lika roligt. ;-)

fredag 25 februari 2011

Sverige


Jag har inte skrivit så mycket i bloggen på sistone för den ska handla om vårt liv i Schweiz och jag har åkt till Sverige. Det är lite skillnad på Sbb och Sj, när jag väntade på tåget till Bern började folk bli lite oroliga och se sig omkring när klockan blir 7.56 och tåget inte kommit än, det skulle gå 7.57 gick 7.58. I Schweiz ska det vara punktligt och ordning och reda, det var det inte hos SJ. När jag kom till Arlanda så stod det fel tåg på informationsskylten men det var rätt tåg så jag klev på i rätt vagn och hittade rätt plats och satt där tills tåget kom till Stockholmscentral då blev det diskussion om min plats och vilket vagnnummer det egentligen var. Då hade SJ bytt tågnummer bara sådär utan att säga något men det löste sig och när vi åkt halvvågs till nästa station så byttes vagnnumren tillbaka. Inte för att det egentligen spelar någon roll då vi pratade med varandra och löste det men det blev lite strul. Sen blev jag lite förvånad när jag hörde en kvinna prata i mobilen och hon säger
-Tåget var bara 10min sent så det är ju jättebra, och jag kommer komma hem i skaplig tid.
I Schweiz hade man lynchat lokföraren eller något liknande för att försena tåg är allvarliga saker J

måndag 21 februari 2011

vad gör djur vid dåligt väder


I rapporteringen om tsunamin i Thailand 2004 nämndes det att djuren kände något på sig, blev stressade, ville springa bort och betedde sig annorlunda. Så imorse när jag gick upp reagerade jag på att inga djur var ute, brukar annars se både hönor, grisar, katter, får och hästar. Det tog inte lång tid innan himlen öppnade sig och regn och hagel stod som spön i backen, även när det tog slut efter ett par timmar så var det lugnt ute. Jag bestämde mig då att gå ut på min promenad, måste passa på att gå så mycket jag kan medan det är okej väder och så ska jag sitta instängd på resande fot på onsdag, därför måste jag sträcka på benen ordentligt innan. Såg inga djur inte ens den svarta katten som brukar hålla span, men han satt nog i ett fönster skulle jag tro. Hundar som kom springande och vill leka såg jag inte heller till. Precis när jag slängt soporna så börjar det regna igen och slutar inte förrns jag gått hela min promenad på en dryg timme, slängt in en tvättmaskin och bytt till torra kläder DÅ beslutar sig solen för att titta fram.
Slutsats: djur är nog inte så dumma som vi tror, dem höll sig torra tillskillnad från andra……J

söndag 20 februari 2011

Vem är bossen?


I går var Maken på skjutbanan hela dagen och jag traskade runt i skogen för det var fint väder och jag vill ta vara på det. När jag läser det svenska vädret är det inte alls lika fint och varmt och jag ska snart spendera en vecka i Sverige. Känns inte alls roligt att byta plus grader och sol mot minusgrader och skitväder. Kul är det att jag ska på bröllop på lördag och jag har faktiskt efter mycket letande hittat en klänning. Har några klänningar hemma som inte fick godkänd av olika anledningar, mest för det såg ut som jag skulle hålla en jobbpresentation inför 200människor och inte som en bröllopsgäst. Tog mig ganska många timmar törs inte räkna efter hur många, men jag vet att jag kollat på mer än 3000klänningar. Kunde inte bestämma mig så jag köpte två och har en plan för båda. Jag fick en förmiddags funderande när klänningarna kom. För posten ringde på porttelefonen, och det här var en av dem veckorna då vi hade hantverkare som kom. Brevbäraren ringer och jag svarar, han säger något på tyska och jag ger mitt standard svar, Ich sprech nicht deutsch but english is fine.
-Ah ok it’s the boss…
-I’m sorry?
-The boss!
Här börjar ju jag fundera på vilken boss, varför skulle MAkens chef komma hem till oss halv nio en tisdag morgon det verkar inte klokt då Maken är på jobbet och hans chef också borde vara där. Jag har ju ingen chef eftersom jag inte har ett jobb. Kan det vara hyresvärden kanske? Hmm……
Jag trycker på låsa-upp-ytterdörren-knappen och börjar vänta på att någon ska komma. Men det kommer aldrig någon och vid lunch tid trillade polletten ner, han sa ju Die post men de pratar väldigt otydligt. Mycket riktigt när jag går ner till brevlådan så sitter det en ilsken lapp på utsidan. Den ser ilsken ut iaf, jag vet ju faktiskt inte vad det står på den då min tyska kurs börjar i mars. 

Maken hade så roligt på skjutbanan att vi ska dit någon helg framöver, han är övertygad om att jag kommer ha minst lika roligt. Eftersom jag tror han kan ha rätt så tänker jag snällt följa med.

fredag 18 februari 2011

Inflyttningfesten

Så här fint blev det innan festen.







 Jag tycker det var en trevlig inflyttningsfest med i stort sett bara Ericssonfolk med en och annan respektive. Det dracks, vin, öl och åts kakor och bullar. Det som man som svensk kan känna är lite konstigt är att folk dricker vin och öl och sen tar bilen hem, det kommer jag ha svårt att vänja mig vid. Det var väldigt udda folk som dök upp, en fransos som påminde om en av Dupontarna, en som var väldigt lik Mads Mikkelsen i Casino Royale, en annan var som en vuxen version av karaktären Åke från den gamla tv-serien om Bert och lite annat folk. Vi fick mycket beröm för bakverken eller det var väl mest jag som fick eftersom det var jag som bakat, vi fick även beröm för lägenheten och utsikten. Sen fick jag många frågor om vad gör jag, när ska jag lära mig tyska och var ska jag lära mig det. Även om det är olika människor som ställer frågorna så är det en väldig upprepning för mig att jag börjar fundera på att bara svara något som faller mig in, som kanske inte är riktigt sant. Bara för att få lite variation. Fick också mer än en fråga om vi har besökt eller planerar att besöka bergen, skulle tro att de menar alperna men säker kan man ju inte vara.....:-)

Nu börjar temperaturen sjunka lite tyvärr. Folk sa igår att det kommer bli kallare men jag tycker inte det för jag trivs med det här vädret.

onsdag 16 februari 2011

Konstiga saker i nya landet

Jag har märkt en sak på mina många promenader i skogen. Är det fint väder soligt och varmt möter jag kvinnor mer stavar eller häst, många okopplade uppfostrade hundar samt två gubbar med sina slöa gamla hundar. Men om det regnar då möter jag nästan uteslutande joggande män och en och annan hund som vill leka med mig. Konstigt är det för jag själv joggar ju hellre i solsken än i regn, och hundarna måste väl gå ut oavsett väder. Fast jag växte ju upp i stan utan hund så jag har ju lite dålig koll på hundbiten.
En annan sak som är konstig här i landet är en svart katt som troligtvis tillhör någon granne. Han sitter alltid och spanar på mig när jag ska gå ut oavsett åt vilket håll jag går åt så ser jag honom sitta och stirra. Han riktigt följer mig med blicken och vrider på huvudet. Nu har jag inga kattkunskaper alls förutom att katterna på zoo gillar att ligga och slappa i solen. Lite läskigt börjar det bli för det känns inte riktigt som normalt kattbeteende att hålla koll på mig, samtidigt som det känns lite skönt att någon har koll på mig. :-)

tisdag 15 februari 2011

Strömavbrott

En fredag för tre, fyra veckor sen var en konstig fredag. Maken kom hem från jobbet tidigare än vanligt redan där borde jag anat något, sen går han med utan större övertalan att följa med till Coop och handla mat. Det händer ganska sällan faktiskt. Men jag var snäll jag parkerade honom vid vinhyllan så fick han stå där och välja vinet till kvällen medan jag gick runt och plocka åt mig allt annat vi behövde, han fick även äran att betala och bära hem varorna. Ibland är jag så snäll så :-)
Det var lite kallt och mörkt när vi gick hem så vi bestämde oss för att provköra vår sk Swedish stove, dvs en kamin. Maken börjar elda och jag tror nog det bor en liten pyroman i honom för det var väldigt noga med luft och pinnar och mycket pillande och fipplande. När maten var nästintill klar så gick strömmen så pass länge att vi letade upp ficklamporna och tände ljus. Ungefär när vi tänt alla ljus kom strömmen tillbaka naturligtvis. Men vi hinner duka fram sätta oss och ta för oss av maten, då går strömmen igen inte bara i vårt hus utan i hela Niederwangen.
Vi hade mat, hemgjord bearnaisesås, vin, ljus och en brasa helt rätt tillfälle för ett drygt två timmar långt strömavbrott. Vi stod och kollade ut i det kolsvarta mörkret efter maten ganska länge innan Maken säger, vi kanske borde kolla så ingen sitter fast i hissen. När han sagt det då kom strömmen tillbaka och det visar sig att vi står och tittar på ett riktigt kattslagsmål nere på grannens tomt.
Idag var det dåligt väder med regn och så mycket städande och fixande inför festen på torsdag att jag önskat mig ett sådant strömavbrott för det var så mysigt!

måndag 14 februari 2011

Inflyttningsfest på torsdag

Sovrummet
 

Vardagsrummet 


 



Tror ni vi kommer hinna få ordning i lägenheten och hinna baka bullar och kakor till festen? 
Jag hoppas på dåligt väder för då håller jag mig inomhus, de senaste dagarna har spenderats i solen.  


söndag 13 februari 2011

Inget spa idag heller

När vi bestämt oss för behandlingar och skulle ringa och boka fick vi höra att det var fyra veckors väntetid på första spaet. Men då kollade vi spa nummer två de har fem veckors väntetid. Så då kom vi på att vi kunde ju åka till ett äventyrsbad och bada bubbelpool och basta, eftersom de har öppet till kl 22 på kvällen tyckte "vi" dvs jag att vi åker på kvällen för att slippa alla barnfamiljer. När vi packat och gjort oss i ordning kollar vi busstiderna, de slutade gå tidigt så vi skulle bara hinna bada två timmar. Kostar det oss CHF90 i inträde vill man vara där mer än två timmar. Man får multiplicera det med ca 7 för att få fram priset i SEK. Det blev en långpromenad i solen istället. Nu när vår födelsedag är ofirad betyder att vi inte åldrats då?
Det kommer bli en spa-helg som vi ska planera ordentligt, vi kommer troligtvis åka bort på vår bröllopsdag lite sugen på Paris, just nu lutar det mer åt Söderhavet som bröllopsresa som vi håller på att planera. Så livet känns faktiskt ganska bra trots allt!!

lördag 12 februari 2011

Bidde inget spa

Istället för att vara på ett spa och bli ompysslad så hamnade vi alla kvinnors drömaffär, nämligen Bauhaus inte bara en gång utan två.  Jag delar inte riktigt samma intresse och glädje över Bauhaus som Maken, pappa och svärfar. :-)
Nu var det som så att när vi kollade spaets öppettider såg vi att de har öppet varje dag, även söndagar. Det är väldigt ovanligt att saker har öppet på söndagar. Men jag börjar misstänka att det bara är butiker som är stängda och andra ställen som får ha öppet. Vi bestämde oss iallafall för att köpa utemöbler till balkongen så vi kan sitta där och äta frukost och kvällsmat. Första svängen in på Bauhaus så tyckte inte Maken som jag och efter lite diskussion insåg vi att vi var tvungna att åka hem och mäta och fortsätta diskutera. Det var därför det blev två svängar dit. Men det gör inget för nu har jag mer tid att kolla på alla behandlingar som spaet erbjuder, det underlättar alltid att veta vad man vill.

fredag 11 februari 2011

Två stycken bilder

Nu har jag nog klurat ut hur man får dit bilder, så nu blir bloggen lite roligare!!
Det kanske inte syns så bra men den vita högen vid det mindre huset är några hönor som vi bor granne med. Bilden är tagen från vardagsrumsfönstret på fjärdevåningen det spelar ingen som helst roll då man kan höra de ända upp till oss. Som tur är kan deras tupp inte klockan så bra för han galer vid nio-tiden istället för kl 7. :-)
Det här är vårt lilla kök, men det är ganska trevligt och vi har fin utsikt från fönstret som jag inte fotat än........ Så ni får tro på mitt ord helt enkelt ;-)

Födelsedag!

Idag firar vår födelsedag, på olika sätt. Jag har kört lata kattstilen och Oskar effektiva arbetsmyrstilen. Oskar har jobbat mycket hela dagen och inte hunnit med så mycket. Jag gått i skogen och dragit upp byxbenen tagit av min tröjan och lagt mig på en parkbänk i solen och lyssnat på en bok. Inte ofta man har 20grader varmt på sin födelsedag och kan ligga med bara ben och linne i solen och slappa. :-)
Vi tänkte besöka ett spa imorgon, det behöver man ibland så det blir väl vårt riktiga firande.  Även om jag ska slänga ihop en tårta snart med mina fina tårtverktyg från ikea.

Tror matbutiken vet om att vi fyller idag för de hade ett par knippen med färsk grönsparris. Kunde inte låta bli att handla det. Handlade massa mat eftersom vi inte kommer kunna handla någon mat i helgen, fick även den briljanta idén att hämta ut paket på posten. Trodde det bara var ett och ganska litet, det var två ganska stora. Två stora tunga matkassar+två stora paket+solen i ögonen+uppförsbacke hem=ragglande ostadig gång hem. Någon som vet vad jäst heter på tyska? Tänkte bara kanelbullar till vår inflyttningsfest på fredag för det måste ju vara svenskt.

torsdag 10 februari 2011

Hantverkare

Vi har haft några hantverkare som sprungit här för att fixa än det ena och än det andra. För mig som varit hemma har det varit lite spännande.

Värme killen
Först ut, skulle komma kl 14 han var bara en halvtimme sen så det var ju inget att orda om. Han pratade engelska, det är ganska ovanligt har jag märkt. Jag berättade för honom att värmen inte funkade, vi har satt igång elementen och även provat att lufta dem. Han lyssnade inte på mig inte. Så när jag förklarat vad vi gjort upplyser han mig om att man måste sätta igång elementen och de som bodde innan troligtvis stängt av dem och bara använt golvvärmen som värme. När han upptäcker att alla elementen är igång så säger han att det här går fort jag ska bara lufta dem, så han springer runt och gör det. Jag tänker inte ta åt mig och inte lägga mig i hur han sköter sitt jobb. Han luftar elementen, ingen skillnad. Han tittar in i någon liten lucka och gör något, ingen skillnad. Nu har det gått drygt en timme och jag får chansen att lära mig många nya färgstarka svordomar. Han ringer lite samtal, springer upp och ner ett tag. Strax efter kl17 försvinner han ganska länge och jag fick för mig att han skulle gå hem. Närmare kl 18 då har han fått igång värmen och dyker upp en sista gång för att kolla så allt står rätt till. På de 3.5 timmarna hann jag rätt mycket, 2 Ikea-pussel, kvällsmat, städning och lite kartong upp packning.

Första fryskillen
Han var 50tim sen, skulle kommit kl 10 en tisdag dök vid 12 tiden på torsdagen. Lite undrande blev man ju ändå. Men man har ju hört att svenska hantverkare inte passar tiderna så noga heller. :-)
Han stank av en illaluktande herrparfym, pratade engelska och stannade kanske 10min. Han kunde snabbt konstatera att hela kylen behövde bytas.

Andra fryskillarna
De skulle komma en eftermiddag och byta kylen, de dök upp 11.45 inte riktigt min eftermiddag, trodde samma fryskille skulle komma så jag åt massa vitlök till frukost omeletten. Trodde de skulle komma ganska sent eftersom den första fryskillen var väldigt försenad. De kom två stycken en medelåldersherre som inte kunde engelska och en yngre kille som jag tror kunde lite lite engelska iaf, men han sa inte mycket. De började bytet och ville dammsuga där gamla kylen stått. Då fick jag mig en utmaning i charader först klura ut att det var dammsugaren de ville låna, sen försöka teckna att kontakten är svensk och de behöver omvandlingskontakten som sitter i vattenkokaren. Var dessutom tvungen att stå i hallen så de knappt såg mig för köket är litet och två stora kylskåp, två karlar och en dammsugare tar plats.
Men det gick bra, och den äldre av dem gick igenom alla kylskåpets funktioner med mig på tyska det var lite gulligt. Jag tror jag förstod och maten är ju kall så :-)

Rörmockaren
Han var rolig han, inte mycket engelska kunde han. Han sa inte mycket alls. Jag lämnade honom i köket med det dåliga avloppet och det var som att ha en rabbid i huset. Han var ganska kort och fyrkantig, sa inget begripligt, sprang fram och tillbaka ganska mycket samt att det lät väldigt mycket som en rabbid när han grejade i köket med sitt rabbidverktyg. 

Persiennkillen
Han var mysko, platsade bland drömkåkenshanverakre.  Han kom strax efter kl 8 skulle inte varit här förrns vid 9-tiden. Kom in gick runt och drog och petade grymtande på alla persienner efter 15min gick han. Jag vet inte vad han gjorde men han hittade iaf den som var trasig, sen om han lagade den eller inte vet jag inte. :-)

Det är fler saker som ska fixas med lägenheten tydligen så det kommer nog komma fler hantverkare. Och det gör inget, det är ju som ett lotteri man vet inte vad man får.

onsdag 9 februari 2011

Första veckan i nya landet

Vi kom fram som vi skulle och lägenheten är toppen aja kommer bli iaf när vi byggt ihop alla ikeapussel vi har i 3D och någon kommit och lagat värmen. Vi kom fram på morgonen vid 7tiden i måndags vi bar upp lite saker och sen la vi oss och för att sova 4timmar, men det var svårt. Vi vaknade alla av att vi frös (jag Maken och Svärfar) Mellan 12 och 14 bar grabbarna upp alla kartonger och jag tog emot och fixade in dem i lägenheten. Sen bar det iväg till Ikea och deras köttbulle lunch :-)
Vi skulle handla garderober, sängmadrasser och lite annat på ikea så vi passade på att äta där också eftersom de har helt okej mat till hyfsade priser. När vi klev in på ikea så kände jag wow vad roligt och fick en massa energi, Svärfar sa "man blir ju trött bara av att komma hit, skulle inte vara helt fel med en skön fåtölj att sitta i medan grejerna hoppar ner i vagnen" Tydligt könsskillnad, deras ikea är gigantiskt och det är lätt att gå vilse, dessutom var det massa folk en helt vanlig måndag.
Tisdagen ägnades åt kartong uppackning av mig, Maken jobbade och Svärfar byggde ihop ett skrivbord i väntan på att min pappa skulle komma ner. Maken och pappa kom hem framåt eftermiddagen och då drog grabbarna till bauhaus för att köpa bilbatteriladdare och ved till kaminen. De verkade så glada när det fick åka till bauhaus och köpa bilpryttlar mycket gladare än över ikeabesöket =)
Makens bilbatteri firade jul genom att ladda ur sig.
På kvällen gick vi ut och åt mat alla fyra det var trevligt, vi hamnade på en hotellrestaurang som heter gyllene nyckeln riktigt god mat hade de. Men vi kommer nog inte gå till samma ställen och äta utan prova nya hela tiden.
Det var också roligt att få visa pappa och Svärfar stan även om det var i mörker så de fick en idé om hur det ser ut.
På onsdags morgonen lämnade de mig allihop papporna åkte hem och Maken till jobbet. Jag gick upp och var med och åt frukost sen gick jag och la mig och sov ett par timmar, det ringde på dörren men jag tänkte inte öppna i pyjamas kl 11 på förmiddagen, skulle tro att det är etikettsbrott av stora mått här nere.
Gick upp vid 12 för att ta mig till Makens jobb och fixa lite pappersjobb, berätta för staten att jag är här och skriva på hyreskontraktet och lite sådant. Det tog hela kvällen, sen kom Makens kollega förbi och ville hjälpa till med saker. Han är som en hundvalp med bokstavskombination, han har viljan och ivrigheten men kan egentligen inget och är jobbig.
Jag är fortfarande sjuk, jag mår okej men är väldigt trött och huvudet är fullt med susande bomull toppat med världens tjockaste lock för öronen så jag är egentligen inte så pigg på att ha folk här. Igår läste jag en bok hela dagen och packade upp lite kartonger, vi vet inte var vi ska ha garderoberna så de är inte ihop byggda så att packa upp kläder är ingen idé, dessutom är byråerna felvända så jag kan inte stoppa ner något där i heller utan det blir kökssaker jag kan packa upp och köket är litet. Jag har ju använt handdukar som packmaterial så jag har en stor mjölig handdukshög som behöver tvättas men när jag gjort det vet jag inte var jag ska lägga de, ingen garderob ingen byrå.
Känns lite sisådär, jag känner mig lat som är trött men det beror på att vi sover konstigt och att jag är sjuk.
Vi har ca 15grader i sovrummet för att elementen inte fungerar som de ska hyresvärden ska skicka någon som kollar på det, oklart när dock. Så vi sover på golvet på övervåningen på ett par madrasser och det är varmt när man har pyjamas och strumpor på sig, Varmaste stället i lägenheten som är gästtoan har 19grader där vi sover är det nog ca 17grader.
Idag har jag inte gjort så mycket mer än att försöka förstå det här med soporna, det är inte bara att ta en ica kasse fylla med sopor slänga i tunnan utan man måste ha speciella påsar och jag tror jag kan ha köpt fel avfallspåsar. All information är på tyska så jag skriver in de i googlatranslate och försöker förstå för jag har aldrig läst tyska, i skolan läste franska och spanska. Inte ens hittat infon på italienska och franska som borde finnas, då alla myndighetspapper är på de tre språken.

När jag vet hur man laddar upp bilder kommer jag att göra det :-)